Volvo EX90 ska vara den säkraste Volvomodellen någonsin

Ska ha "osynlig säkerhetssköld"

I november kommer efterträdaren till Volvo XC90 avtäckas, och det kommer bli den säkraste Volvomodellen hittills.

I början av november, närmare bestämt 9 november, kommer ersättaren till Volvo XC90 presenteras – Volvo EX90. Dessutom kommer det vara den säkraste Volvobilen någonsin.

Enligt Volvos vd, Jim Rowan, kommer bilen ha en ”osynlig säkerhetssköld” som kan hjälpa till att minska allvarliga olyckor, rapporterar Automotive News Europe. Anledningen stavas en lidarsensor. För första gången läggs säkerhetsfunktionen till hos en Volvobil.

Systemet kommer bäddas in i taklinjen på EX90 och använder ljus i form av en pulserande laser för att mäta avstånd med en hög precision. Tekniken kan även upptäcka fotgängare på upp emot 250 meters avstånd.

– Vår senaste forskning visar att lidar på en bil kan minska olyckorna med allvarliga följder med upp till 20 procent och att chansen att helt undvika en krock kan öka med upp till nio procent, säger Rowan.

Säkerhetssystem som förstår sig på föraren

Utöver lidar kommer det även finnas åtta kameror, fem radar och 16 ultraljudsensorer som ska hjälpa föraren.

Det kommer även finnas ett säkerhetssystem som förstår sig på föraren. Två kameror kommer leta efter signaler att föraren inte är alert nog. Bland annat kommer systemet analysera hur mycket förarens blick är fokuserad på vägen, och även andra beteenden kommer analyseras. Är föraren inte uppmärksam nog, kommer systemet med en varningssignal.

För den som är nyfiken på hur EX90 ser ut, får man vänta till och med 9 november, eftersom Volvo inte har släppt några bilder på vare sig interiören eller exteriören. Tittar man på konceptet Concept Recharge kan dock ana formen på bilen.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com