Världspremiär för Lamborghini Huracán Tecnica

Ska vara den perfekta balansen mellan vardag och dagar på racingbanan

Lamborghini har visat upp nya Huracán Tecnica, som enligt den italienska sportbilstillverkaren, är den perfekta balansen mellan vardaglig körning och dagar på racingbanan.

2022 kommer vara sista året som Lamborghini kommer sälja bilar med renodlade förbränningsmotorer. Därför blir nya Lamborghini Huracán Tecnica den sista sucken för deras V10-sugmotor.

Motorn har tagits från Huracán STO, och effekten har ökat med 30 hästkrafter jämfört med Huracán Evo. Den 5,2-liters V10 motorn producerar 640 hästkrafter och 565 Nm, som driver på bakhjulen. Det betyder en acceleration 0–100 km/h går på 3,2 sekunder. Dessutom har den stöd för styrning på bakaxeln. Kraften till bakhjulen går via en sjuväxlad dubbelkopplingslåda som ändrar karaktär beroende på vilken körläge som är inkopplat.

Det är tack vare LDVI, Lamborghini Dinamica Veicolo Integrata, som justerar bilens köregenskaper genom att koordinera antispinn, vridmomentet, och bakaxelstyrningen. Beroende på om körlägena Strada, Sport, eller Corsa är inkopplade, ändras köregenskaperna, där Corsa är de mest extrema.

Downforcen har ökat med 30 procent

Lamborghini Huracán Tecnica har en toppfart på 325 km/h. Foto: Lamborghini.

Lamborghini säger att aerodynamiken har utvecklats, så att downforcen bak har ökat med 35 procent (mycket tack vare en ny bakvinge), medan luftmotståndet har minskat med 20 procent jämfört med en Huracán Evo RWD, så att det är den perfekta mixen mellan vardagskörning och mer racing-orienterade dagar.

Modellen har även fått ett nytt kylningssystem för kolfiberbromsarna, samtidigt som den har fått ett nytt avgassystem, vilket bidrar till att Lamborghinin låter bättre än någonsin.

Designmässigt har den fått en motorhuv helt i kolfiber, en ny stötfångare, splitter med öppna lameller som leder luften genom hjulen, vilket bidrar till mer downforce, men även kylning. Jämfört med EVO är den 6,1 centimeter längre, vilket får den att verka både lägre och bredare. De 20-tums diamantformade fälgarna har tagit inspiration från Lamborghini Vision GT.

Har du svårt att välja vilken färg du ska ha på Lamborghinin? Det finns mer än 200 färger att väja mellan.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com