Unik och lyxig Saab från 80-talet till försäljning

Är renoverad till toppskick

Nu har du möjlighet att köpa en unik Saab 900 CD från 1983, som är renoverad och är i extremt bra skick. Kruxet är att du behöver ta dig till Hamburg och betala nästan 30 000 euro. 

För en tid sedan skrev Bytbil om en Saab 9000 som såldes på Blocket. Den var trimmad till 350 hästkrafter. Nu har du möjlighet att köpa en annan unik Saab: en 900 CD. Problemet är att du måste ta dig till Hamburg och Garage 11 som säljer bilen. De skriver att bilen är i toppskick, vilket av bilderna att döma, är bara hålla med om. Bilen ser ut som den levererades från fabriken i går.

Just det här exemplaret är en Saab 900 CD av årsmodell 1983 och har en 8-ventils turboladdad bensinmotor, som levererar 145 hästkrafter, och är dessutom automatväxlad. Den har kört 139 128 kilometer. 

LÄS MER: Så mycket såldes världens äldsta Saab för

Bilen levererades till Saab Uhlenhorst i Hamburg och har genom åren haft tre olika ägare. Efter att ha stått inaktiv i 12 år så har den renoverats. Den har läderklädsel, kan elektroniskt veva upp och ned sidofönstren, samt sidospeglar som elektroniskt kan justeras. Den har även lättmetallfälgar, strålkastarrengörning, sommardäck och kupén har uppvärmning.

Första generationen av Saab 900 började tillverkas 1978 och erbjöds som sedan, halvkombi samt även som cabriolet. Dessutom tillverkade Saab en 20 centimer förlängd version av fyrdörrars-modellen, som kallades CD. Förutom utökat utrymme var versionen finare inredd och hade turbomotor som standard. Den tillverkades till och med enbart med turbomotor. Alla exemplar av 900 CD tillverkades i Finland. Som tillval fanns läderklädsel, läslampor, fotstöd och till och med något så exotiskt för sin tid som en telefon. Totalt byggdes 579 exemplar mellan 1979 och 1986. Därmed är bilen extremt sällsynt. 

Bilen kan bli din för 29 900 euro, motsvarande drygt 307 000 svenska kronor. 

LÄS ÄVEN: Budkriget – om en 59 år gammal Saab i nyskick

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com