Tidsmaskinen från "Tillbaka till framtiden" säljs på auktion

Pengarna ska gå till forskning mot Parkinson

Den ikoniska tidsmaskinen från Tillbaka till framtiden-filmerna säljs på auktion för välgörenhet.

För en kort tid sedan skrev Bytbil om att man kunde köpa en replika av en Corvette som användes i Fast & Furious 5. Det var en replika som tillverkades på licens. 

Nu har du möjlighet att köpa tidsmaskinen från Tillbaka till framtiden-filmerna, DeLorean DMC-12, eftersom den auktioneras ut för välgörenhet via Charitybuzz. Intäkterna kommer gå till förmån för Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research, som startades av filmstjärnan som har Parkinsons sjukdom. 

LÄS MER: Officiell: Toyota GR86 / Subaru BRZ

Dock är det inte originalbilen, utan en replika, men den har en ”Flux capacitor” som möjliggör tidsresor i filmen. Just den här bilen i fråga användes som stuntbil i alla tre Tillbaka till Framtiden-filmerna. Förutom att den har all utrustning, inklusive jätteventilerna på baksidan och tidskretsar i sittbrunnen, så verkar det faktiskt fungera. Det innebär en 2,8-liters V6-motor och har en treväxlad automatlåda. 

DeLorean DMC-12 startades av John Z. DeLorean, som var före detta chef på General Motors. Bilen såg bra ut, men blev ett ekonomiskt misslyckande. När DMC-12 var med i filmerna så hade företaget redan gått i konkurs, men modellen blev förevigad i popkulturen. Enligt Charitybuzz är bilen värderad till 500 000 dollar (cirka 4,3 miljoner svenska kronor). Det kan sättas i relation till den riktiga bilen, som såldes för 541 000 dollar (4,7 miljoner svenska kronor) under en välgörenhetsauktion 2011. 

I skrivande stund är det ledande budet på 165 000 dollar (1,4 miljoner svenska kronor), och auktionen avslutas 15 april.

LÄS ÄVEN: Så blir Mercedes AMG:s framtid

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com