Tesla uppdaterar Model S och Model X

Stora förändringar inuti

Tesla uppdaterar sina modeller Model S och Model X. Men i det här fallet är det inte utsidan som står för de mest uppseendeväckande nyheterna. 

Tesla har tillkännagett att de till slut uppdaterar sin modell, Model S. Det var i samband med att de presenterade sina resultat för fjärde kvartalet förra året, som biltillverkaren avslöjade den reviderade versionen av Model S, och även den uppdaterade versionen av Model X.

Den här gången är det främst interiören som påkallar mest uppmärksamhet. Borta är den ”klassiska” layouten som finns i nuvarande Model S och X, och har ersatts av en 17-tums, liggande skärm, som ser nästan identisk ut som i Model 3 och Model Y. Företaget säger att upplösningen är förbättrad, har fler pixlar, ljusare färgare och bättre respons. Dock kommer den uppdaterade Model S och X ha kvar sitt 12,3 tums instrumentkluster. 

Men nu kommer den stora förändringen. De har kapat av rattan och ersatt den med något som ser ut som en joystick i ett flygplan. Ratten liknar den som ska användas i sportbilsmodellen Roadster. Det finns ingen spak för blinkers, eller växelspak, vilket betyder att de behöver manövreras via hjulmonterade knappar. Det finns även en ny instrumentpanel. Baksätet får en liggande 8-tumsskärm som är placerad mellan framstolarna. Den kan både användas för film och även spel, eftersom den har stöd för trådlösa kontroller.

LÄS MER: Elbilsracet: Porsche Taycan Turbo S mot Tesla Model S Performance

Något annat som är nytt är glastaket. Dessutom har interiören en aktiv ljudisolering. Tekniken som finns, använder en mikrofon som spelar in bullret och skickar ut en motsignal i högtalarna, för att reducera bruset.

Model S och X har nya trimnivåer. Long Range är fortfarande instegsmodellen för båda modellerna, men Performance har ersatts av Plaid. Det är egentligen ingen skillnad mellan dem, men det kommer en ny nivå, Plaid+. Både Plaid och Plaid+ får tre elmotorer. Plaid+ får en räckvidd på 84 mil. Vi får se hur långt den klarar sig på den europeiska WLTP-körcykeln, eftersom räckvidden är uträknad enligt EPA-körcykeln (den amerikanska motsvarigheten). Accelerationen 0-100 km/h går på 2,1 sekunder. Den kommer ha över 1 100 hästkrafter. 

De uppdaterade versionerna av Model S börjar från 974 990 kronor, medan Model X börjar från 1 099 990 kronor. 

LÄS ÄVEN: Tesla kan bygga mindre modell för Europa

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com