Stockholmare köper bilar med sladd

Försäljningen av laddbara bilar ökar.

En allt större andel av nyregistreringarna utgörs av bilar med sladd. Det visar statistik från Bil Sweden.

Det finns tre sorters lögn: lögn, förbannad lögn och statistik. Allting behöver man ta med en nypa salt, som till exempel nyheten om att andelen laddbara bilar, alltså elbilar och laddhybrider, ökat antalet registreringar med 66 procent under årets första månader jämfört med samma period i fjol enligt de senaste siffrorna från Bil Sweden. Det ska naturligtvis ses i skenet av att det fortfarande handlar om ganska små absoluta tal.

För trots allt var det bara 7,1 procent av alla bilar som registrerades under perioden januari–april som hade laddsladd, den mastiga ökningen till trots. Ökningen har skett i hela landet (utom i Kalmar län – era utsläppsbovar) och framför allt är det i Stockholms län som man väljer laddbart. Här är var tionde nyregistrering en laddbar bil.

Volvo Cars

Och i princip noll etanolbilar.

Anledningen är att här finns flera leasingbolag och stora institutionella köpare, företag som håller med tjänstebilar och liknande. Men i storstadsmiljö är också de laddbara bilarna fördelaktiga i kraft av sin låga lokala miljöpåverkan, någonting som säkert spelar in i valet av bil. Här betyder också batteriernas begränsade räckvidd mindre.

Jämför man den svenska andelen laddbar försäljning med övriga Europa är vår andel ganska hög. I exempelvis Tyskland är blott två procent av försäljningen laddbar och det är bara Norge och Island som har en större laddandel än oss.


Läs mer: Bosch ska rädda dieselbilen


Norrmännen är förstås störst. Eftersom de håller med enormt fördelaktiga elbilssubventioner säljer bilar med sladd som smör där. Faktiskt är snudd på hälften av alla sålda bilar laddbara i Norge. Men så får de ju sladda fram även i Oslos bussfiler och fick man göra det också i Sverige skulle det nog bli riktig fart på försäljningen.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com