Spelande väg håller holländare vakna

Därför ska musiken bort.

Vägar som spelar musik hör inte till vanligheterna. Men de kan vara nog så irriterande ändå. Fråga bara invånarna i Jelsum.

Sätten att få folk att hålla hastighetsgränserna är många. Man kan förstås ställa ut poliser längs vägarna som sprattlar när någon kör för fort, eller sätta upp kameraskåp som fångar fartsyndare på bild. Eller så kan man göra streck i vägen som spelar en sång när man håller rätt hastighet.

Genom att anpassa avståndet mellan strecken hamrar man dem med precis rätt frekvens för att toner ska uppstå om man kör i rätt fart. Eller ja, toner uppstår förstås oavsett hastighet, men för dig med absolut gehör duger bara en enda fart.

Tyvärr låter det inte riktigt lika bra utifrån som inifrån bilen. På grund av dopplereffekten sjunker tonhöjden när man kör förbi och resultatet låter som om katten är sjuk. Om man råkar bo i närheten kan det bli tröttande i längden.

Något som kan inverka menligt på karriären.

Så var det åtminstone i holländska Jelsum, där en vägsträcka preparerats för att spela provinsen Frieslands regionalsång. Det har hållit de boende i staden vakna om nätterna, särskilt som bilister i brådska spelat upp melodin i alldeles fel tonart och tempo.

Nu har de frisiska myndigheterna därför beslutat att ta bort vägräfflorna, någonting som ska ske redan den här veckan. Därmed ska invånarna i Jelsum kunna få sin skönhetssömn tillbaka. Kanske var musikaliska vägar inte en så bra idé trots allt, trafiken låter väl tillräckligt som det är.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com