Shelby Cobra från 1965 kan säljas för miljoner

Ett av 23 exemplar

Det är endast ett av 23 exemplar av den mer tävlingsinriktade versionen av Shelby Cobra. Dessutom har den tävlats med av tre formel 1-förare. Nu säljs den på auktion.

AC Cobra, eller som den kallas i USA, Shelby Cobra, är en populär bil som har återskapats många gånger. Exempelvis har Classic Recreation skapat en kolfiberkaross åt modellen. Men nu ska ett ovanligt originalexemplar säljas på auktion.

Shelby 427 Competition Cobra var tänkt att tävlad med internationellt. Foto: Mecum

Det är en Shelby 427 Competition Cobra som kommer säljas i augusti, i samband med Mecums auktion och Monterey Car week. Bilen har chassinummer CSX3006 och har kvar sin aluminiumkaross. Den är endast ett av 23 exemplar av 427 Competition Cobra som någonsin tillverkades.

Finns 23 exemplar av Shelby 427 Competition Cobra kvar

Carroll Shelby skapade Cobra genom att sätta in en Ford V8 i en AC Ace. Senare följde han upp detta genom en större motor och 427-modellen. Den större motorn gjorde att chassit designades om, karossen modifierades tillsammans med större stänkskärmar och ett stort luftintag fram.

På racingbanan visade det sig att bilen var konkurrenskraftig under 60-talet och Shelby ville tävla med den utomlands. Det resulterades i 427 Competition Cobra. Men på grund av homologering som FIA krävde, behövdes det byggas 100 exemplar av bilen. Därmed skrotades hela projektet. I stället började Shelby konvertera om bilarna till ”vanliga” Cobror, och fick beteckningen S/C (Semi-Competition). Dock finns det kvar 23 exemplar kvar med Competition-specifikationerna, som personer har kört med på banan privat.

Har körts av tre formel 1 förare

Just det här exemplaret, CSX3006, beställdes från början av en person från Indiana. Bilen är i blå metallic. Den levererades 1965 och tävlades med i två deltävlingar i SSCA, innan den skeppades över till Europa. Bilen tävlades med på flera racingbanor året efter, inklusive Brands Hatch och Goodwood. Genom åren har den körts av tre Formel 1-förare: Chris Irwin, David Piper och Bob Bondurant. Bilen ställde även upp i sportvagns VM 1966, även om den enbart kördes i deltävlingen i Österrike 1966.

Mecum har inte publicerat något uppskattat värde på bilen, men Motor Authority rapporterar att ett annat exemplar såldes för 13,75 miljoner dollar, motsvarande 140,65 miljoner svenska kronor, år 2016. Bilen säljs fredag 19 augusti.

Shelby 427 Competition Cobra

Shelby 427 Competition Cobra kan säljas för miljonbelopp. Foto: Mecum

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com