Saudiarabien öppnar för kvinnliga körkort

I ett kungligt dekret har det meddelats att Saudiarabiens kvinnor ska få köra bil. Kommer det få samhället att rämna?

Kung Salman av Saudiarabien är landsfadern Ibn Sauds 25:e son och besteg tronen när brorsan Abdullah bet i gräset i januari 2015. Salmans regeringsår har varit stormiga och kungen har fått utstå internationell kritik för regimens militära attacker mot jemenitiska rebeller, tortyr och avrättningar av demokratiaktivister och hanteringen av katastrofen i Mecka 2015, då tusentals pilgrimer trampades till döds.

Men under Salman har också situationen för landets kvinnor ljusnat något. I lokalvalen 2015 tilläts de delta för första gången, både som kandidater och väljare, och därmed fick landet för första gången kvinnor i någon form av beslutande ställning med inflytande över frågor som rör vägunderhåll och sophämtning.

Yay, makt.

Snart kommer de också att få lov att köra bil. I ett kungligt dekret meddelades i går att från och med juni 2018 ska det vara tillåtet för kvinnor att ta körkort – någonting som människorättsgrupper kämpat för under många år.

Hittills har det varit strängt förbjudet och saudiska myndigheter och religiösa företrädare har haft en uppsjö av anledningar till det. Män skulle inte kunna hantera sig själva om det satt en kvinna bakom ratten i bilen bredvid. Och bilkörning skulle skada de kvinnliga förarnas äggstockar. Framför allt skulle kvinnor i trafiken leda till promiskuitet och kollaps av saudiska familjeförhållanden.

Nu hoppas den saudiska regimen att reformen ska leda till förbättrade relationer med omvärlden, liksom en stärkning av ekonomin när kvinnor inte längre behöver förlita sig på sina manliga släktingar för att bli skjutsade till jobbet. Frågan är bara om det räcker för att väga upp den oundvikliga kollapsen av familjelivet.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com