Säljstart för uppdaterad stor-Golf

Undanskymd modell förtjänar mer uppmärksamhet.

Doldisen i Golfuppställningen är väl värd en glutt. Nu kommer den också i uppdaterat utförande med alla praktiska kvaliteter i behåll.

Minns ni Volkswagen Golf Plus? Alltså den där Golfversionen där någon satt en cykelpump i karossen och blåst upp den ett par storlekar. Jaså, nähä? Inte jag heller. Hursomhelst lanserades den i december 2004 och lockade stora skaror av gråhåriga kunder som tyckte att det var rasande praktiskt att man inte behövde ta av sig hatten när man skulle sätta sig i sin bil.

Men det var inte en bil som man köpte av några som helst känslomässiga skäl. Plus var en renodlat praktisk produkt, en vitvara som man köpte för att busskortet inte räckte ända till sommarstugan. I Aftonbladet skrev Robert Petersson att ”i matematikens värld kan minus bli plus eller rent av noll” och syftade på att bilen saknade identitet.

Är det en Peugeot 307?

Så modellen lades ned 2014 och med det trodde jag att hela sagan om Plus var slut. Men det var den inte, för tydligen fick den en efterföljare som heter Golf Sportsvan och jag ska erkänna att den var komplett okänd för mig ända tills i dag. Undrar om jag någonsin har sett en? Hur som helst, nu kommer den i alla fall i ansiktslyft utförande i linje med de uppdateringar som vanliga Golf fick i fjol. Det betyder att även Golf Sportsvan får nya kulörer, piffigare pekskärm och fler LED-lampor.

Men oavsett det framstår Golf Sportsvan som alltmer briljant ju mer jag tänker på den. Här är alltså en Volkswagen Golf, världens mest normala bil, i en alltigenom bättre version. Den är rymligare och luftigare, man sitter högre och bagageutrymmet är mer praktiskt. Och till skillnad från den gamla Golf Plus har Sportsvan en gnutta karaktär, med sin kilform och spetsiga näsa.

Att inte alla Golfkunder väljer Sportsvan är för mig ett mysterium. Men de är kanske som jag: omedvetna om dess existens. Tills nu, i alla fall. Priserna börjar på 215.400 kronor, en skvätt mer än vanliga Golf, och den går alltså att beställa från och med nu.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com