Så påverkas bilindustrin om president Trump blir återvald

Kommer fortsätta kampen mot Kalifornien

Det amerikanska folket väljer under tisdagen president och det är även val till representanthuset, samt senaten. Men vad kommer det få för följder, för bilindustrin, om president Donald Trump blir återvald? 

Valet i USA förväntas bli väldigt jämnt, och det är oklart vem som kommer ta hem presidentskapet. Reuters rapporterar att om president Donald Trump blir återvald, kommer biltillverkare fångas i korselden mellan Vita huset och delstaten Kalifornien.

Kalifornien har stämt Donald Trump på grund av att hans beslut att minskat kraven på olika fordonsutsläpp, och har även dragit in delstatens undantag för tuffare utsläppskrav.

Olika biltillverkare sparar miljarder dollar när de undviker extra kostnader, tack vare Trumps strategi om utsläppskrav, men det har samtidigt splittrat industrin kring Kalifornien Detta har gjort att industrin behöver anpassa sig till två olika regleringar och tillverkarna har länge förespråkat att det ska finnas en enda, nationell uppsättningar med regler som styr vilka tekniska investeringarna som behöver göras. 

LÄS MER: Så påverkas bilindustrin – om Joe Biden vinner presidentvalet

Under sina fyra år som president har Trump försökt pressa biltillverkarna i Detroit till att öka sina investeringar i USA. Han har attackerat General Motors och Fords beslut att stänga fabriker i USA, eller deras investeringar i Kina samt Mexiko. Trump har periodvis också hotat tyska biltillverkare med tullar. Införandet av stål- och aluminiumtullarna har ökat kostnaderna för de amerikanska biltillverkarna.

Trump har även infört tullar som är värda 370 miljarder dollar på varor som har importerats från Kina. Tullarna tillhör hans America First-agenda. Tarifferna är på allt från handväskor, till elektronik och har kostat amerikanska importörer cirka 61,6 miljarder dollar fram till september. Återförsäljare hävdar att tullarna kommer resultera i högre priser för konsumenter och förlorade jobb. Olika handelsorganisationer hoppas nya överenskommelser, utan hot om nya tullar. 

LÄS ÄVEN: Kaliforniens plan på bensinbilsförbud delar Trump och Biden

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com