Rostskador doldes med papper och spackel – bilhandlare anmäldes till ARN

Enligt mekanikern hade felet antagligen funnits flera år, men dolts väl

När en person köpte en Toyota Corolla från 2004 av bilhandlare i Mellansverige visade det sig efter tid att fordonet hade stora rostskador i trösklarna och hjulhusen. Skadorna hade dolts med bland annat spackel samt lackats över. Nu har ARN beslutat att bilhandlaren ska köpa tillbaka bilen. 

Det var i slutet av september förra året som en man köpte en begagnad Toyota Corolla årsmodell 2004 av en bilhandlare i Mellansverige. Han köpte bilen för 20 000 kronor. I maj i år upptäckte kunden att bilen hade dolda och allvarliga fel som påverkade säkerheten. 

Mannen upptäckte att det var något fel med bilen när den inte gick igenom besiktningen. Det visade sig att det var allvarliga skador på trösklarna och i hjulhusen. Skadorna hade dolts med papper, tyg, spackel och även lackats över. Därmed var både krocksäkerhet och körstabilitet kraftigt försämrad. Enligt mekanikern hade skadorna antagligen funnits i flera år, men dolts väl. Köpet anmäldes till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. 

Bilhandlaren å sin sida menade att de inte lämnade några garantier och det heller inte görs några tester i verkstaden. Vid köptillfället var dock bilen besiktigad. Den senaste besiktningen skedde i slutet av april samma år som bilen såldes. Då fanns inga anmärkningar på rost, varken i karossen eller bärande konstruktion. Bilhandlaren hävdar att bilen inte hade gått igenom besiktningen, om så hade varit fallet. När bilar är så pass gamla finns det alltid mer eller mindre rost på dem argumenterade bilhandlaren.

LÄS MER: Skåning köpte bil med körförbud – förlorar tvisten

ARN resonerar att en vara är felaktig enligt konsumentköplagen om den avviker från vad parterna har avtalat om, eller från vad köparen har haft anledning att förutsätta. Vid köp av en begagnad bil beaktas bilens pris, ålder, körsträcka och andra omständigheter vid köpet. Myndigheten menar att säljaren ansvarar för fel som fanns vid köpet, även om felet visar sig först senare, och det är köparen som ska bevisa att det är fel på varan. 

Enligt nämnden är rostskadorna och felen så omfattande att de måste ha funnits vid köpet 2019. 

Mot bakgrund av detta, även med om man tar med åldern och antalet körda mil i beaktning, så måste det ansett ha avvikit från vad köparen förutsätt och felen är av väsentlig betydelse för kunden, och det är inte aktuellt med felavhjälpande eller omleverans. Därför har kunden rätt att häva köpet och ska lämna tillbaka bilen i väsentligt oförändrat skick. 

Enligt nämnden har nu kunden rätt att lämna tillbaka bilen och bilhandlaren ska betala tillbaka 15 000 kronor. Bilhandlaren är dessutom skyldig att stå för eventuella kostnader i samband med återlämnade av bilen. 

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com