Riksdagsman önskar att bilhandlare går i konkurs

Går till attack mot en av Sveriges största bilhandlarkedjor

Miljöpartiets klimatpolitiske talesman, riksdagsmannen Lorentz Tovatt, går till angrepp mot bilhandlare.
I ett uppmärksammat twitterinlägg önskar han att bilföretaget Hedin Bil ska gå i konkurs för att de annonserar om bilköp före skattehöjningen.
– Cyniska jävla klimathatare, skriver riksdagsmannen.

NU BER TOVATT OM URSÄKT – LÄS MER HÄR

Den 1 januari nästa år höjs fordonsskatterna kraftigt på nya bilar som drivs av bensin och diesel då den nya mätnormen WLTP införs som grund för skatteberäkningen. Många bilmodeller får en skattehöjning på 30-50 procent under de tre första åren. För en vanlig Volvo kan det röra sig om 2000 – 5000 kr i höjd skatt per år.

Många bilköpare försöker nu att köpa bil innan skattehöjningen och bilförsäljningen ökade i oktober med 28 procent.

Hedin Bil är en av Sveriges största bilhandlare och säljer årligen närmare 80 000 nya och begagnade bilar i Sverige. Nyligen skrev de på sin hemsida: ”Köp ny bil innan skattehöjningen…Passa därför på att göra ett smart bilköp redan idag”.

En som reagerat på Hedin Bils hemsida är riksdagsmannen Lorentz Tovatt, som även är Miljöpartiets talesman i klimatpolitiska frågor och ledamot av riksdagens näringsutskott. På Twitter har han kommenterat annonsen, i ett inlägg som fått stor uppmärksamhet och spridning.

– Vad gäller sådana här företag så önskar jag inget annat än att de går i konkurs. Cyniska jävla klimathatare! skriver Towatt.

Hedin Bil är en av de bilhandlare i Sverige som säljer flest hybrid- och elbilar, enligt egna uppgifter bestod 21 procent av försäljningen 2018 av hybrid- och elbilar. Genomsnittet i Sverige för 2018 var 7,7 procent laddbara bilar.

Lorentz Towatts inlägg har fått många kommentarer av användare som inte håller med om att bilföretaget borde gå i konkurs. BytBil har sökt Towatt, men han har inte gått att nå. Så här kommenterar han de kritiska rösterna på Twitter:

– Jag tycker det finns ett värde i att tydliggöra vilka som faktiskt skiter i att rädda klimatet, detta syfte lyckas jag oftast med.

BytBil har sökt Hedin Bil vd Anders Hedin för en kommentar.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com