Regeringen lägger fram förslag om dyrare förmånsbilar

Kör över Skatteverket

Regeringen har beslutat att gå vidare med sitt förslag på dyrare förmånsbilar. Om propositionen röstas igenom av riksdagen kommer förslaget börja gälla från och med 1 juli i år.

Regeringen har nu lämnat över en proposition till riksdagen med förslag om ett justerat schablon som används för att räkna ut värdet av bilförmånen. Enligt dem ska det nya förmånsvärdet på ett bättre sätt avspegla kostnaden av att ha en förmånsbil. Det kan innebär en höjning med 40 procent av förmånsvärdet på många av dagens miljöbilar. I och med förslaget kör regeringen över Skatteverket som var kritiska till förslaget. 

Förslaget innebär att två delbelopp i schablonsberäkningen ändras: Det prisrelaterade och det ränterelaterade beloppet. Som en följd ska bilarnas genomsnittliga värdeminskning på ett mer korrekt sätt speglas jämfört med idag, samtidigt som räntekostnaden vid lånefinansierng av bilköp tas med i beaktning. 

Regeringen menar att den schablonberäkning som gäller idag ofta ger ett förmånsvärde som tydligt understiger den faktiska kostnaden att inneha en bil. Enligt regeringen premierar skattesystemet fossildrivna bilar jämfört med andra varor samt tjänster, och därmed gynnar systemet bilförmånen jämfört med en kontakt lön.

LÄS MER: Klubbat och klart: Ändrad bonus-malus genomförs

Enligt förslaget ska även bilförmånsbeskattningen gälla för bilar som är registrerade utomlands och som inte är skattepliktiga i Sverige.

Skatteverket menade i ett remissvar för ett tag sedan, att en ändring av schablonberäkningen ska genomföras, men att ändringen istället för 1 juli 2021, bör genomföras 1 januari 2022. Nu kommer myndigheten behöva hantera tre olika beräkningsmodeller. För en kort tid sedan tog Skatteverket fram ett eget förslag på hur reglerna vid beskattning av förmånsbilar och även drivmedelsförmåner kan förenklas. 

Men så blir inte fallet. Regeringen håller fast vid sitt förslaget, och enligt detta så beräknas skatteintäkterna i år öka med cirka 150 miljoner kronor. På sikt ska det generera cirka 2,3 miljarder per år, när hela förmånsbilflottan berörs av regeländringen. 

Förslaget är en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Röstas förslaget igenom, kommer förslaget träda i kraft 1 juli och avser nya förmånsbilar som är registrerade efter att lagen i så fall träder i kraft.

LÄS ÄVEN: Volvon som är värd 170 miljoner kronor

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com