Premiär för Lotus elektriska suv – Eletre

Effekt på 600 hästkrafter

Lotus har visat upp sin nya elektriska suv Eletre. Den ska klara av 0–100 km/h på under tre sekunder, men någon vikt har inte presenterats.

Lotus har nu officiellt lanserat sin nya suv (eller hyper-suv som de kallar den) Eletre. Namnet Eletre betyder ungefär ”väckas till liv”. Det låter som ett lämpligt namn eftersom modellen är Lotus första praktiska elbil, och även deras första suv.

Det är också biltillverkarens första femdörrarsbil, första utanför sportsegmentet, plus att det är den mest uppkopplade bilen. Dock menar de att Eletre fortfarande är en äkta Lotus. Bilen baseras på plattformen Electric Premium Architecture (EPA). Den kommer stå som grund för alla elbilar från Lotus, då den är skalbar.

Lotus Eletre har fyrhjulsdrift (en elmotor på vardera axeln), har ett batteri på över 100 kWh och har en effekt på 600 hästkrafter. Med snabbladdning (350 kW) kan man ladda 40 mil på 20 minuter. Räckvidden är 60 mil enligt WLTP. Accelerationen 0–100 km/h ska klaras av på mindre än tre sekunder och toppfarten är cirka 260 km/h. Dock nämnde Lotus inte hur mycket bilen väger.

Instrumentpanel på 1,18 tum

Varje gång man har låst upp och närmar sig bilen, ska man få en ”teaterföreställning”. Bilens ytterlampor blinkar till, samtidigt som grillen ”andas” och de upplysta dörrhandtagen vecklas ut. Utseendet framtill har hämtat inspiration från Lotus Emira, men har anpassats till crossovern, med delade strålkastare. Grillen har aktiv aerodynamik, som kan öppnas när motorn, batteripaketet eller bromsarna behöver kylning.

Lotus Eletre

Lotus Eletre har en räckvidd på 60 enligt WLTP. Foto: Lotus

Crossovern har luftdämpning, och markfrigången kan justeras. Dessutom har bilen bakaxelstyrning och aktiva krängningshämmare. Eletre har även ett lidar-system, två sensorer på taket, och en på vardera sida av karossen nära framskärmen. Eftersom bilen är den mest uppkopplade hittills från Lotus, stödjer den självklart OTA-uppdateringar.

I interiören finns en instrumentpanel på 1,18 tum, och en liknande finns på passagerarsidan som visar relevant information. Som standard finns en heads-up-display, plus en 15,1 tums skärm i mitten.

De första leveranserna av bilen startar nästa år. Någon prislapp har inte presenterats.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com