Porsche 718 GTS är lite argare än vanligt

Svart är tydligen det nya svarta.

Fyrcylindrigt är fortfarande fint nog för Porsche. I sin senaste version vräker 718 ur sig 365 hästkrafter.

När Porsche bytte sina sexcylindriga sugmotorer mot fyrcylindriga turbomaskiner i sina Boxster- och Caymanserier i fjol var det många som undrade om Porsche helt hade spårat ur. Fyrcylindrigt? Så … proletärt.

När bilarna sedan nådde kunderna klagades det över motorljudet – den lät ju som en gammal folkabubbla, lite smattrigt sådär. Att bilen gick som ett skott och sörplade i sig mindre soppa än någonsin, det var liksom svårt att se bakom ljudmattan.

Men Porsche hade förstås tänkt ett steg längre och dammat av den gamla racerbilsbeteckningen 718 till sin nya instegsbil. Och 718, den gamla alltså, var förstås fyrcylindrig den med. Så slöt man cirkeln.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Tuff som ett troll var den också.

Nu kommer Porsche 718 GTS som har ännu mer krydda. Motorn är fortfarande en fyrcylindrig boxermaskin på 2,5 liters cylindervolym, men med hjälp av fiffigare dragning för insugsluften och ett tillfilat turboaggregat har man hittat 15 hästkrafter till – inalles 365 stycken.

Det är förstås inte allt man gjort. Frontens nederdel är ny och strålkastarnas infattning har lackats svart. Det svarta går igen där bak, där en och annan tidigare kromblank bit blivit mörk och fälgarna är – så klart – svarta. Interiört får man mer Alcantara än annars och sportstolarna har broderats med GTS-logotyper.

GTS-modellerna har också en hel del extrautrustning som standard, bland annat en mekanisk differentialbroms och adaptiva stötdämpare. Med på köpet får man också det som Porsche kallar för Sports Chrono Package som innebär en och annan omkalibrering av bilens alla mjukvaror, samt ett stoppur högst upp på instrumentpanelen.

De första leveranserna väntas nå svensk mark i början av nästa år, men redan nu går det bra att beställa. För en Porsche 718 Cayman GTS får du slanta 758.000 kronor, vill du fälla ner taket kostar 718 Boxster GTS från 779.000 kronor.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com