Polestar blir klimatneutralt: ”Tvingar oss att nå längre än vad som är möjligt idag”

Ska även redovisa miljödeklaration

Polestar ska bygga en klimatneutral bil, och dessutom redovisa hållbarhetsdeklaration till 2030.

Det svenska elbilsmärket som ägs av Volvo, Polestar, har satt ett mål att producera en helt klimatneutral bil till år 2030. 

Projektet kallas för Polestar Zero, och tillverkaren kommer behöva tänka om i utvecklingsprocessen i hela kedjan, från leverantörer, till återförsäljare. De ska minska koldioxidutsläppen genom att förändra hur bilarna tillverkas då Polestar menar att klimatkompensation inte är en hållbar lösning på lång sikt. 

– Genom att utmana oss själva och sätta upp målet att skapa en helt klimatneutral bil tvingar vi oss att nå längre än vad som är möjligt idag. Vi måste ifrågasätta allt, förnya och se till att nyttja exponentiell teknologi när vi designar mot noll, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar, i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Polestar på gång med ny modell?

Samtidigt menar Polestar att de är elektriska, men jobbet är inte gjort bara för det, även om klimatåtgärder redan är införlivade i Polestars verksamhet. I framtiden ska även hållbarhetsdeklarationer tillämpas på alla Polestars modeller. Polestar 2 är först ut, där koldioxidavtrycket och spårade riskmaterial har redovisats. Märkningen ska redovisas på deras hemsida. 

– Konsumenter är en stor drivkraft för övergången till en hållbar ekonomi. De måste få rätt verktyg för att fatta välgrundade och etiska beslut. Vår hållbarhetsdeklaration ger konsumenten möjlighet till just detta. Idag lämnar Polestar 2 fabriken med ett koldioxidavtryck. År 2030 vill vi presentera en bil som inte gör det, säger Thomas Ingenlath.

LÄS ÄVEN: Dragrace: BMW M8 Competition mot Ford Mustang Shelby GT500 – och Polestar 1 

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com