Okända tricket med Koenigseggs nya nyckel

Så showar du för dina grannar med superbilen

Om du är en av de lyckligt lottade som har råd med Koenigseggs nya bil så kommer du att få världens coolaste nyckel. Förutom den fräcka designen har den en ”spökknapp”. Med knappen kan du få alla luckor och dörrar att åka upp.

Koenigsegg Jesko kommer att kosta ungefär 28 miljoner kronor före skatt. Endast 125 stycken kommer att tillverkas av den svenska superbilstillverkaren i Ängelholm.

Läs mer om Koenigsegg Jesko här.

Förutom att det sannolikt är världens snabbaste bil med 1600 hk så har nyckeln väckt uppmärksamhet. Den innehåller en spökknapp som gör att du kan busa med dörrar och luckor när du ska visa upp din Jesko.

De nya funktionerna som gör att dörrar öppnas drivs av hydraulik. Du kan hoppa in i bilen utan att röra den alls. Jesko har sensorer så att dörrar och luckor inte skadas och slår i tak och andra fordon när dem öppnas. Med spökknappen flyger alla dörrar och luckor upp – samtidigt.

Det blev inte särskilt mycket extra vikt för Koenigsegg att lägga till dessa funktioner i bilen för det fanns redan hydraulik som användes i den aktiva aerodynamiken och i chassits sänkning och höjning.

Jeskos namn kommer från Christian von Koenigseggs pappa som heter Jesko von Koenigsegg.

Bilen drivs av en nyutvecklad V8 med dubbelturbo på 1260 hk, 1600 hk när den körs på E85. Hjärtat i den nyutvecklade motorn är världens lättaste V8-vevaxel som bara väger 12,5 kg, det gör så att Jesko kan varva 8500 rpm och ge mer kraft och effektivitet. Även kolvarna är superlätta och väger endast 290 gram.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com