Officiellt: Nya Mercedes S-klass presenterad

Lyxsedanen är fullpackad med nyheter

När sjunde generationen Mercedes S-klass gör entré görs det med stil.
Tyskarna har finslipat på underhållningen, säkerheten och bekvämligheten – och modellen svarar minst sagt upp till sitt fina rykte.

Nedräkningen är över. Nya generationen Mercedes S-klass har nu presenterats i sin helhet.

Det är kanske inte en bil som får en att höja på ögonbrynen vid en första anblick. Nya S-klass ser ut som vi förväntat oss. Särskilt med tanke på att bilder på bilens exteriör läckt ut tidigare under året.

Men när man tittar in i bilen är det svårt att spela svårflirtad. Denna bil är verkligen fullpackad med bländande teknik och lyxmodellen är nu bättre på i princip varenda gren.

Instrumentbrädan är helt ny och en 12,3-tums stående LCD-skärm med 3D-teknik har ersatt de 27 fysiska knapparna och mätarhuset. Beroende på vad kunden väljer kan det finnas upp till fem skärmar i bilen. På mittkonsolen finns en 11,9 till 12,8-tums infotainmentskärm med OLED-teknik. Baksätet går att utrusta med två 11,6-tums skärmar och en stor head up-display med förstärkt verklighet (augmented reality) ska hjälpa föraren. Vid till exempel navigering projekteras animerade pilar upp över vägbanan som visar precis var föraren ska svänga av.

Med hjälp av kameror filmas passagerarnas rörelser och bilen försöker då på egen hand anpassa bilens funktioner efter hur rörelserna uppfattas. Om exempelvis föraren tittar över sin axel mot bilens bakrutor ska solskyddet hissas ned automatiskt.

Skulle man hellre vilja prata med bilen i stället för att göra gester har röststyrningsassistenten ”Hey Mercedes” nu vässats till att förstå mer avancerade kommandon. Dessutom ska den nu kunna hantera 27 olika språk.

Som Bytbil har rapporterat om tidigare finns blir S-klassen först ut med krockkuddar i baksätet. Detta finns med som tillval på de varianter med längre hjulbas. De ska kunna anpassa sig till barnsäten när de utlöses. På säkerhetssidan finns även en så kallad” E-active body control” som tillval. Den aktiveras om en sidokollision håller på att ske. Då hissas bilen upp genom fjädring på mindre än en tiondels sekund för att kollisionen ska ske lägre ner på fordonet, vilket ska minska krockkraften.

Mer än 50 av bilens komponenter ska gå att uppdatera över nätet. I pressmeddelandet

Ola Källenius ,Daimler AG:s och Mercedes-Benz AG:s styrelseordförande, vid presentationen av nya S-klass.

nämner Mercedes att det bland annat innefattar infotainmentsystemet, assistanssystemen, de digitala instrumenten och mjukvaran i strålkastarna.

Under andra halvåret 2021 ska Mercedes S-klass kunna förses med en självkörningsteknik vid namn ”Drive Pilot”. Då ska föraren kunna surfa på internet medan bilen kör sig själv, menar Mercedes.

Och vad passar då bättre än att få en massage samtidigt som jobbmejlen avverkas bakom ratten? Det där med komfort är ju S-klassens största triumfkort. Bara framstolarna innehåller 19 olika motorer. Fyra för massage (det finns tio olika massageprogram), åtta för stolinställningarna, fem för ventilation, en för lårstöd samt en sista för att justera skärmen som finns på stolens baksida.

För de kunder som vill ha den allra lyxigaste åkturen i baksätet kan bilen beställas i First Class-varianten. Fåtöljerna blir då såklart bekvämare, men det bjuds även på ovan nämnda skärmar, trådlös mobilladdning, utfällbara bord samt uppvärmda och kylda mugghållare. Bara en sådan sak.

Samtliga motoralternativ som presenteras för nya Mercedes S-klass är raka sexor. Längre fram ska en V8 med mildhybrid komma. Även en laddhybrid med en räckvidd på tio mil väntas nästa år. Men inte ska vi gå händelserna i förväg allt för mycket.

Här och nu pratar vi om fyra motoralternativ. Samtliga har en elektroniskt begränsad toppfart på 250 km/h och är fyrhjulsdrivna – men den minsta dieselmotorn går också att få som bakhjulsdriven.

Mercedes S 450 4Matic har en 3,0-liters bensinmotor med en effekt på 367 hästkrafter och ett vridmoment på 500 N. 0-100 km/h görs på 5,1 sekunder och förbrukningen ligger på mellan 0,78 till 0,95 liter per mil enligt WLTP.

Den andra bensinaren, S 500 4Matic, ligger inne med 435 hästkrafter och 520 Nm i vridmoment. Här görs 0-100 km/h på 4,9 sekunder och förbrukningen lyder 0,80 till 0,95 liter per mil.

På dieselsidan heter instegsalternativet S 350d och det är alltså den enda bakhjulsdrivna varianten. Den har 286 häskrafter och 600 Nm. 0-100 km/h görs på 6,4 sekunder och förbrukningen ligger på 0,62 till 0,67 liter per mil.

Fyrhjulsdrivna S 350d 4Matic har samma motor men förbrukningen är, i och med fyrhjulsdriften, något högre. Den drar 0,64 till 0,69 liter per mil och 0-100 km/h avverkas på 6,2 sekunder.

Sist men inte minst har S 400d 4Matic en dieselmotor som levererar 330 hästkrafter och 700 Nm. Förbrukningen ligger på mellan 0,65 och 0,70 liter per mil och 0-100 km/h görs på 5,4 sekunder.

Någon gång i mitten av september blir nya Mercedes S-klass möjlig att beställa. Den ska sedan finnas hos bilhandlarna i december.

Några priser har inte presenterats än. Rimligt att anta vore att den inte blir billigare än den nuvarande S-klass-generationen som har ett instegspris på strax under en miljon kronor.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com