Officiell: Volkswagen ID.4 GTX – fyrhjulsdrift och sportig

Går att beställa från och med vecka 18

Volkswagen har presenterat Volkswagen ID.4 GTX som är den första eldrivna bilen från den tyska biltillverkaren som är fyrhjulsdriven och ska även vara lite sportigare än standardversionen. 

Under en presentation i Berlin så visade Volkswagen upp ID.4 GTX. Du är säkert redan bekant med GTI och GTE, och tänker sportiga bilmodeller. Då får du lägga till GTX, eftersom den kommer vara en mer sportig variant av Volkswagens elektriska modell ID.4. ID.4 GTX bygger på en ny arkitektur som gör det möjligt för kunderna att emellanåt ladda ned uppdateringar i bilen efter inköp. 

Bilen är utrustad dubbla motorer, en på vardera axeln, för att ge elektrisk fyrhjulsdrift. De levererar maximalt 299 hästkrafter. Den har en ny motorstyrning som enligt Volkswagen gör att den får en perfekt balans mellan maximal effektivitet och kraftfull prestanda.  

Accelerationen 0-100 km/h går på 6,2 sekunder och har en topphastighet180 km/h. Batteriet har en laddningskapacitet på upp till 77 kWh, vilket räcker till en räckvidd på 48 mil enligt WLTP. Den kan även dra släp med en vikt på upp till 1 200 kilo. 

LÄS MER: Volkswagen Taigo kommer till Europa nästa år – med förbränningsmotor

Tittar man på interiören så är kupén stor, då den erbjuder lika mycket plats som en konventionell suv i närmaste större klass och där spelar hjulbasen277 centimeter roll. Dessutom finns en pekskärm12 tum, röststyrning med tal och uppkoppling. Den har en multifunktionsratt med touchreglage, och allt är standard. Dessutom finns en Head up-display med AR som tillval. Den har även ett rymligt bagageutrymme.  

Enligt Volkswagen så utstrålar ID.4 GTX kraft. Modellen ska ha en god aerodynamik tack vare den strömlinjeformade karossen, och genom olika designdetaljer ska ge den en sportig, men samtidigt elegant look. Som standard har den IQ.Light LED matrix-strålkastare. LED-belysning i luftintagsgrillen ska göra bilens ljussignatur extra tydlig i mörker, och är dessutom utrustade med innovativa 3D LED-baklyktor. 

De svenska priserna på modellen kommer vara 565 900 kronor, innan avdraget för klimatbonusen på 70 000 kronor. Preliminärt går det att beställa den från och med slutet av vecka 18. Bilen tillverkas vid Volkswagens fabrik i Zwickau, och är helt koldioxidneutral när den levereras till kunden. 

LÄS ÄVEN: Volkswagen fasar ut förbränningsmotorerna

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com