Nya Fiat Tipo lanseras med svensk roadshow

Pris från 129 900 kr

Under våren beger sig nya Fiat Tipo ut på en roadshow och visas upp tillsammans med 500-modellerna från det italienska bilmärket. Samtidigt erbjuder Fiat de nya Tipo-bilarna till lanseringspriser, från 129 900 kronor och uppåt beroende på val av utrustning.

Utrymme som i en kombi – med elegans som en sedan, så beskriver Fiat den nya generationen Tipo som lanseras på den svenska marknaden nu i dagarna.

Fiat Tipo såg ljuset 1985, då den ersatte Ritmo-modellen i ”golf-klassen”, och redan 1989 utsågs den till ”Årets bil”. Men den utmärkelsen gav inte den skjutsen som tillverkaren säkert hoppadats på och 1995 gick modellen i graven. Men … likt filmbolagen i Hollywood som gör ”re-boot” på gamla filmer gör biltillverkarna samma sak med bilmodeller från det förflutna. Och nu är det Fiat som presenterar 2000-talets version av Tipo.

Och nya Tipo har redan vunnit det ärofyllda priset ”Bästa europeiska bilköp 2016” för dess höga prisvärde och smarta konstruktion utsett av Autobest-organisationen med jurymedlemmar från 26 europeiska länder – varav Sverige representeras av Motormännens tidning Motor.  En modell som nu lanseras i Sverige med priser från 129 900 kronor och med två motoralternativ med 95 och 110 hästkrafter.

Nya Tipo har utvecklats av 2 000 personer under tre år och är designad i Italien och tillverkas i samarbete med Tofas i Turkiet, som också har varit delaktiga under utvecklingen. Resultatet beskriver Fiat själva som en toppmodern och genomtänkt familjebil med generöst kupéutrymme och fem väl tilltagna sittplatser, flexibel inredning med delbart baksäte i 60/40-konfiguration och ett 520 liter stort bagageutrymme.

Plattformen är en vridstyv och lätt monocoque tillverkat i varmformat höghållfaststål för hög krocksäkerhet. Individuell MacPherson-hjulupphängning fram och halvstel axel bak ger hög lastkapacitet och komfortabla köregenskaper, samtidigt som tjänstevikten enbart är 1 225 kg.

Tipo lanseras i Sverige i de två utrustningsversionerna Pop och Lounge.

Som standard kommer Tipo Pop med luftkonditionering, sex krockkuddar, radio, höjdjusterbar förarstol, delbart baksäte 60/40 och elstyrda och eluppvärmda backspeglar som standard.

Tipo Lounge har dessutom, utöver Pop-utrustningen, automatlåda, klimatanläggning, det smarta mediasystemet Uconnect med fem tum stor pekskärm och USB samt AUX-anslutning, 16″-aluminiumfälgar, automatisk avbländbar backspegel, farthållare, regnsensor och kromkit med ytterbackspeglar i standardutrustningen.

Under premiärhelgen i Italien såldes dessutom fler än 1 000 bilar – och nu är det Sveriges tur att ta del av nya Tipo som lanseras med ett extra förmånligt och attraktivt lanseringspris.

Modell / Lanseringspris
Fiat Tipo 1,4 95 hk Pop – 129 900 kronor.
Fiat Tipo 1,6 110 hk E-Torq AT6 Pop –  149 900 kronor.
Fiat Tipo 1,6 110 hk E-Torq AT6 Lounge – 179 990 kronor.

Foto: Fiat
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com