Monstret Aston Martin V12 Vantage – sista sucken för V12-motorn

V12-motor på 700 hästkrafter

Det är den sista versionen av Aston Martin V12 Vantage med V12-motor. På grund av detta har de skapat ett riktigt monster till bil.

I december började det sippra ut information om nya Aston Martin V12 Vantage, den sista versionen av modellen.

Nu har den nya generationen av Aston Martin V12 Vantage lanserats. Det är tyvärr den sista Vantage som kommer ha en V12-motor. Redan till 2025 kommer den brittiska biltillverkaren lansera en elbil.

Aston Martin V12 Vantage har en 5,2-liters dubbelturboladdad V12-motor som levererar 700 hästkrafter och 753 Nm. Det är samma siffror som finns i Aston Martin V12 Speedster. 0–97 km/h går på 3,2 sekunder och toppfarten är 322 km/h. Kraften till bakhjulen går via en åttaväxlad automatlåda. Växellådan är kalibrerad så att den ska leverera snabba och skarpare växlingar.

En annan detalj som sticker ut när det kommer till utseendet, är det mittmonterade avgasröret som sticker ut baktill på bilen. Avgasrörssystemet är i titan och sparar vikt.

Tillverkas i 333 exemplar

Jämfört med förra generationen, är den 4 centimeter bredare och har bredare spårvidd. Den har även en ny motorhuv och andra aerodynamiska element som ska hjälpa till att öka downforcen på bilen. Det mesta av karossen är tillverkad av kolfiber (stötfångaren, motorhuven, sidokjolarna, framskärmen). Baktill får den en enorm bakvinge. Totalt genererar bilen 204 kg downforce när bilen når toppfart.

Bilen får nya dämpare, krängningshämmare, andra fjäderenheter, samt karossförstärkare. Modellen får keramiska bromsar med 410 mm skivor fram som har sex kolvsok, medan baktill får den 360 mm skivor md fyra kolsok.  Däcken är Michelin Pilot 4S-däck med dimensionerna 275/35 R21fram och 315/30 R21 bak som sitter på 21-tumshjul.

Totalt kommer 333 exemplar tillverkas, och alla har redan sålts. Leveranserna startar det andra kvartalet i år.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com