M Sverige ratar MP-förslag

Vill även satsa på bio- och vätgas

Organisationen M Sverige ger tummen ner till Miljöpartiets förslag om att förbjuda nyförsäljning av bensin- och dieselbilar om fyra år.

2040 ska det bli förbjudet att sälja bensin samt diesel i Sverige, och försäljningen av nya bensin- och dieselbilar ska börja fasas ut 2030. Fem år senare ska nyförsäljningen av bensin-och dieselbilar förbjudas i hela EU. Miljöpartiet vill gå snabbare fram. De vill förbjuda nyförsäljningen av fossildrivna bilar i Sverige redan 2025, vilket språkröret Märta Stenevi sade i en intervju med Aftonbladet.

Dock har förslaget fått kritik från Riksförbundet M Sverige som menar att man inte ska underskatta bilisternas strävan att ställa om, eftersom bilköpare gärna väljer det som staten subventionerar, och det gäller oavsett energikälla. De ställer sig dock bakom 2030-målet.

LÄS MER: Strängare krav: Så vill regeringen ändra på bonus-malus

– Kom ihåg att det är vi konsumenter som betalar den enorma merkostnad det innebär för Sverige att ställa om ett helt samhälle fem eller tio år före alla andra länder. För en del består kostnaden av en hög prislapp för den nya elbilen, medan det för andra kan bli kraftigt höjda skatter. För att de ekonomiska konsekvenserna av omställningen ska gå att smälta hemma runt köksborden – och inte minst i bilhallen – måste omställningen ges kraftfulla subventioner och inte högre skatter, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.

M Sverige tycker att bonus-malus inte borde trappas ned, utan att man fortsatt ska ge bonus som minst motsvarar dagens nivåer till både elbilar och laddhybrider. De vill även öka bonusen till biogasbilar för att stärka dess position och skapa en efterfrågan.

Ett annan åtgärd som organisationen vill genomföra man ska satsa ordentligt på att fasa ut försäljningen av nya bilar som enbart kan köras på bensin eller diesel. Dessutom vill de att det ska satsas mer på biogas och även vätgas. Och den sista punkten är att de vill att det ska byggas mer laddstolpar, vilket ligger på allt för låg nivå idag.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com