Konceptet Mercedes-Benz EQC 4x4² – en bil av ytterligheter

Kombinerar stadskörning med körning i terrängen

Är elbilar enbart till att köras på asfalt och i stadsmiljö? Glöm det, Mercedes-Benz har presenterat ett koncept för terrängkörning.

Mercedes-Benz har presenterat elbilskonceptet Mercedes-Benz EQC 4×4²  som baseras på Mercedes-Benz EQC 400 4Matic. Den tyska biltillverkaren vill testa gränserna med det här fordonet samt visa att elmobilitet inte enbart är till för staden utan som även går att köra i terrängen.

Den tyska biltillverkarens mål är att kombinera modern lyx och hållbarhet med något som är känslomässigt tilltalande. Konceptet ska klara av att köra genom sand i öknar, på stränder, men även stenig terräng och korsa olika floder i bergen. 

LÄS ÄVENNy elbilsplattform för Volvo avslöjad genom Zero Concept

Bilen har en markfrigång på 29 centimer vilket är dubbelt så högt som en produktions EQC. Även vattendjupet som fordonet kan köra igenom har ökat med 15 centimeter, till 40 centimeter. Ökningen av markfrigång har möjliggjorts av att hjulupphängningen har omvandlats till portalaxlar där hjulets nav ligger under axelcentrumet.

Även frigångsvinklarna har ökat till 31,8 grader fram, respektive 33 bak. Det är en ökning från en konventionell Mercedes G-klass som har frigångsvinklar på 28 grader. 

Foto: Mercedes-Benz

Konceptet har även ett omprogrammerat terrängkörprogrammet som användas av de nuvarande GLC-modellerna, vilket möjliggör en förbättrad vridmomentkurva vid start på lös mark. Dessutom har däcken storleken 285/50 R 20 som gör att bilen får goda terrängegenskaper. 

LÄS OCKSÅ: Maserati MC20 – med dubbelturbo V6:a eller som elbil

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com