Kia visar nya EV6 – får ny designfilosofi

Kia EV6 presenteras officielt i slutet av mars, men redan nu har Kia valt att visa upp den nya modellen. 

Kias nya elbil, EV6, ska officiellt presenteras i slutet av mars, men redan nu har den sydkoreanska biltillverkaren valt att visa upp modellen, dock avslöjas inte några specifikationer om bilen. 

Modellen är den första elbilen från Kia som baseras på elbilsplattformen E-GMP. Därmed borde den ha en räckvidd på cirka 5o mil. EV6 är också den första av Kias kommande elbilar som tagis fram med en ny deisgnfilosofi som ska representera det allt större fokuset på elektrifiering.

Designfilosofin kallas för ”Opposites United” och hämtar enligt Kia inspiration från kontraster i naturen och mänskligheten.

LÄS MER: Kia snabbar på elektrifieringsplanerna

Tittar man på exteriören, så har Kias så kallade tigernosgrill övergått till en ”Digital Tiger Face”, ett formspråk som är utvecklat för den elektrifierade eran. Strålkastarna har ett sekventiellt och dynamiskt ljusmönster.

Karossen bär formerna av en crossover, med en aerodynamiskt sluttande taklinje. Vindrutan är bågformad vilket ska ge dynamik i formen, och en skuldra ger volym baktill. I nederkanten av dörrarna finns en karaktärslinje, som går uppåt mot de baktre hjulhusen, vilket ska ge intrycket att bilen är längre än vad den är. Den svarta C-stolpen ger illusionen av att det bakre glaspartiet är större än vad det är. Den har även en takspoiler som kanaliserar luft nedåt mot den nedre spoilern.

Tittar man istället på interiören så frigörs större utrymmen för passagerare och bagage genom den nya plattformen, jämfört med befintliga elbilar. I centrum står ett instrumentkluster direkt framför föraren, medan infotainment- och navigationssystemet är samlat ovanför mittkonsolen. Under skärmsen finns ett antal haptiska kontroller med lätt knappkänsla vid funktionen. Sätena är tillverkade i återvunnen plast.

Fler detaljer om bilen kommer avslöjas slutet av mars. 

LÄS ÄVEN: Kias nya flaggskeppsmodell blir en crossover

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com