Jättemissen på Porsche-auktionen

Burop och ilska när "världens äldsta Porsche" bjöds ut till fel pris

”Världens äldsta Porsche” förväntades att säljas för 200 miljoner kronor.
Men auktionen igår slutade i fiasko. Bilen såldes aldrig – och publiken buade ut auktionsutroparen.
– Vilket skämt, nu har RM Sotheby´s tappat väldigt mycket trovärdighet, sa Johnny Shaughnessy, en av bilsamlarna på plats.

Bilen – en Typ 64 från 1939 – har varit en följetong i världens medier den senaste veckan och Bytbil har skrivit flera artiklar. Senaste rubrikerna handlade om att Porsche officiellt tagit avstånd från bilen och förklarat att den INTE är den äldsta Porschen. Men det har inte hindrat den ansedda auktionsfirman RM Sotheby´s från att försöka sälja bilen för ett rekordpris på 200 miljoner kronor.
I går var det dags att ropa ut den omtalade bilen i Monterery, Kalifornien inför massor av förväntansfulla åskådare.
Lamporna i auktionssalen släcktes ner och en specialgjord film visades på den 80 år gamla bilen.
– Det här är det enda kvarvarande exemplar som Ferdinand Porsche kört, sa auktionsutroparen innan han förklarade att budgivningen skulle börja på 30 miljoner dollar (cirka 300 miljoner kronor). Den summan visades även upp på stora skärmar i auktionssalen. Hälften av åskådarna uppges ha skrattat, den andra hälften ha jublat.

Snabbt därpå förklarade auktionsutroparen att ”budet är nu 70 miljoner dollar (cirka 700 miljoner kronor) och beskedet fick åskådarna att resa sig och jubla unisont. Många filmade händelsen med sina mobiltelefoner i tron att de nu var med om ett historiskt tillfälle där en bil var på väg att säljas för en rekordhög prislapp.
Men snabbt förklarade auktionsutroparen att han hade begått ett dubbelt misstag och menat ”13 miljoner dollar” istället för ”30 miljoner” och att ”70 miljoner dollar” istället var ”17 miljoner”. Tv-skärmarna i lokalen ändrade snabbt till summan ”17 miljoner dollar”.
Snabbt fylldes lokalen av burop – många började till och med lämna auktionen.
Var det ett misslyckat skämt eller ett grovt misstag? Ingen verkar riktigt veta. Men bilen såldes aldrig och den amerikanska tidningen The National pratade i natt med många arga miljonärer och bilsamlare:
– Vilket skämt, nu har RM Sotheby´s tappat väldigt mycket trovärdighet, sa Johnny Shaughnessy, en av bilsamlarna på plats. Min far hade kunnat köpa den där bilen för 50 miljoner kronor för ett antal år sen. Bilen har vandrat runt länge, men nu vill ingen ha den längre.
”Vilket lurendrejeri”, ”Auktionsfirman har just skjutit sig själva i foten” var andra arga kommentarer.
”Det funkade för Banksy, men det blev självmål för RM Sotheby´s” var en annan kommentar som syftar på konstauktionen i fjol där en tavla av den brittiske konstnären förstörde sig själv (via en inbyggd dokumentförstörare gömd i ramen) sekunderna efter att den hade sålts.

Auktionen avslutades snabbt och inga verkar ha bjudit över 17 miljoner dollar. Det är till och med oklart om RM Sotheby´s fick ett giltigt bud på 17 miljoner dollar, men enligt företagets hemsida är bilen idag ”fortfarande till salu”.
Två representanter från RM Sotheby´s fanns plötsligt inte att nå för en kommentar och en tredje representant lämnade lokalen utan ett ord.

Läs mer om den omtalade bilen:

Porsche rasar mot rekordbilen

Nu säljs världens äldsta Porsche till rekordpris

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com