Jaguar återupplivar klassiska modellen

Vann Le mans två gånger

Jaguar återupplivar en av sina klassiska modeller eftersom C-type fyller 70 år. Modellen ska byggas så autentiskt som möjligt, i ett exklusivt antal. 

Bytbil har tidigare skrivit om en autentisk Jaguar D-type från 1955 som auktionerades ut. Den hade visserligen inte tävlat i Le mans, men hade en unik färg. D-type var en framgångsrik bil i racingvärlden, och så var även Jaguar C-type. 

För att fira C-Type 70-årsdag, så bygger den brittiska tillverkaren åtta exemplar av modellen, exakta kopior av den specifikationen som vann Le Mans 24-timmars 1953.

Bilen kommer ha en 3,4-liters, rak sexa, med trippla Weberförgasare och motorn genererar 220 hästkrafter. C-Type har skivbromsar, vilket var den första bilen att vinna en internationell biltävling med, när Stirling Moss vann Reims Grand Prix 1952. Året efter hade Dunlop utvecklat starkare bromsar för att de skulle hålla 24 timmar, och så blev fallet. C-Type vann Le mans för andra gången. Den vann även Le Mans 1951, när den gjorde sin debut. Det var den första bilen som vann Le mans med en genomsnittshastighet på mer än 100 mph (161 km/h). 

LÄS MER: Officiell: Jaguar E-Pace som laddhybrid

Jaguars ”nya” C-type kommer byggas vid fabriken i Coventry, England, och kommer tillåtas att användas för historisk racing, samt att köras på banor, men inte i trafik. Jaguar lär ju säkert hitta något sätt att bilen även tillåts på allmänna vägar. Jaguar säger att de ska skapa en CAD-modell som kompletteras med ingenjörsritningar, plus inspelningar från 50-talet, för att skapa en så autentisk modell som möjligt. 

C-Type kommer finnas i tolv olika färger och åtta olika alternativ för interiören att välja mellan. Kunderna kommer bland annat ha möjlighet att välja specifika dekaler, märken, samt sexpunktsbälten. Bältet är godkänt av det internationella bilsportförbundet, FIA. Som tillval finns även ett rullskydd, som även det är godkänt av FIA. 

LÄS ÄVEN: Officiell: Jaguar XF facelift

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com