Husbilen som blir tre gånger så stor på ett knapptryck

Expanderar till 12 kvadratmeter på en minut

Nu går det att köpa en husbil, stor som en skåpbil. När du har parkerat fordonet, blir den genom ett knapptryck, tre gånger så stor.

Ibland dyker det upp annorlunda husvagnar och husbilar på Bytbil. I september förra året skrev vi om Volkner Mobil som lanserade den nya modellen Performance S. Den hade ett extra garage, där man kunde parkera sin Bugatti Chiron, eller någon annan bil för den delen. Vill man ha något mindre, fanns i stället Hike 100 som Winnebago Industries lanserade i oktober. Husvagnen är 2,1 meter bred och 4,8 meter lång.

En annan typ av husbil kommer från det franska företaget Beauer. Modellen heter 3XC. Den cylinderformade kapseln kan placeras på en skåpbil från Volkswagen, Renault, Peugeot, Fiat, Mercedes eller Iveco. Dock kräver det en chassihytt med ett plant golv. Men det fiffiga är att den kan expandera när fordonet har parkerats.

Kan expandera till 12 kvadratmeter

Cylindern expanderar fyra till tolv kvadratmeter, och är designad att tillhandahålla fyra personer. Företaget använder sig av teleskopprincipen, som gör det möjligt att expandera två moduler horisontellt för att öka utrymmet. Allt som allt tar det cirka en minut att fälla ut cylindrarna. Alla möbler fälls automatiskt in- och ut. Det finns ett kylskåp på 120 liter, och 19 liter med rent vatten.

Husbilen kan expandera från fyra till 12 kvadratmeter. Foto: Beauer

Inuti finns ett kombinerat kök/vardagsrum där upp till fem personer kan vara. Det är två av modulerna som sitter ihop. Där finns även en mikrovågsugn, diskbänk, och kokplatta. Den tredje modulen är ett sovrum, där en dubbelsäng får plats. I utrymmet mellan köket och badrummet finns badrummet. Som tillval finns en dusch.

Andra tillval som bland annat finns, är värme som värms upp elektriskt eller med gas, ekologisk toa, cykelställ, och solpaneler.

Är man intresserad av att köpa en, kostar de från 66 900 euro, motsvarande 690 370 svenska kronor.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com