Honda: Vi blir först med att producera självkörande bilar på nivå 3

Tillåter föraren att släppa blicken från vägen

Honda hävdar att de kommer bli den första biltillverkaren som massproducerar bilar på autonom körnivå 3, med andra ord bilar som tillåter föraren att släppa blicken från vägen.

Japanska Honda säger att de kommer bli den första biltillverkaren som masstillverkar självkörande bilar på nivå 3, det vill säga bilar som förare låter sina bilar navigera på överfulla motorvägar, rapporterar Reuters. 

”Honda planerar att starta försäljningen av Honda Legend som är utrustad med en nyligen godkänd automatiserad körutrustning innan 31 mars 2021” skriver biltillverkaren i ett pressmeddelande.

Racet om att bygga en självkörande bil är ett viktigt område för biltillverkarnas teknikutveckling, där Alphabet Inc, som bland annat är moderbolaget till Google, har investerat miljarder dollar i området som förväntas öka bilförsäljningen. 

Japans regering har delat ut ett säkerhetscertifikat till Honda för dess ”Traffic Jam Pilot”, som är en teknik som lagligt tillåter förare att ta sin blick från vägen. 

LÄS MER: Nu är Tesla självkörande – övervakas noga av myndigheter

”Självkörande bilder förväntas att spela en stor roll i att minska trafikolyckor, tillhandahålla transporter för äldre och förbättra logiken” skriver Japans departement för land, infrastruktur, transport och turism i ett uttalande. 

Det finns allt som allt sex nivåer av fordonsautonomi, 0 till 5. 0 är manuella bilar med enkla funktioner såsom farthållare, till självkörande bilar som varken behöver ratt, eller broms och accelerationspedaler. 

Nivå 2, som finns på våra vägar i dag, kan bilarna kontrollera sin egen fart och styrning, men måste ha en förare som konstant kan ta kontrollen över fordonet. 

LÄS ÄVEN: Så här rattas Hondas elektrifierade framtid

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com