Haval H6 genomgår förnyelse

Kom ihåg var du läste det först.

Världens femte mest sålda suv heter Haval H6. Nu genomgår den ett generationsskifte och får kortare kaross och större grillgap.

Haval är sedan 2015 namnet på Great Wall Motors varumärke för suvar. Great vem? Jo, Great Wall Motors är kinas största suvtillverkare och har funnits som transportbilstillverkare ända sedan 1984. Men det var först för sju år sedan som de gav sig in i personbilssegmentet. Numera exporterar man till bland annat Australien, Malaysia och Sydafrika.

Deras allra bäst säljande modell – enligt uppgift den femte mest sålda suven i världen – heter Haval H6 och är ungefär i samma storleksklass som Ford Kuga, Hyundai Tucson eller Mitsubishi Outlander. Produktionen är förlagd till Tianjin men man har också en monteringsenhet i Bulgarien som förser vissa europeiska marknader.

Great Wall Motors

Den ser ju faktiskt rätt schysst ut också.

Efter mer än en miljon byggda bilar kommer nu Haval H6 i en ny generation och bakom formerna står Pierre Leclercq, designern som tidigare ritat BMW X5 och X6, liksom varit ansvarig för BMW M-modeller. För fyra år sedan snappades han upp av Great Wall Motors, eftersom tyska formgivare tycktes vara duktiga på att ge asiatiska märken en bättre marknadsposition.

Så nya Haval H6 ser ut ungefär som suvar gör i allmänhet och som kund får man välja mellan två olika turboladdade bensinmotorer: en på 1,3 liter och en på två liter. Båda driver genom en sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

Låter det oväntat civiliserat? Ja, det gör det – nu börjar Kina till slut få ordning på sina produkter och med ett korn av europeiskt formspråk. Haval H6 har dessutom fått fem stjärnor av den kinesiska krocktestorganisationen China-NCAP.

Så nu börjar det på allvar se ut som om de kinesiska bilindustrin kommer att låta sina produkter välla över oss, som en lavin, utan att någon av oss begriper vad som har hänt. För vad som skiljer den kinesiska Haval H6 från sina konkurrenter är priset – i Kina går den att köpa för motsvarande under 150.000 kronor. Det ser mörkt ut för bilfabriker i resten av världen.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com