Här är nya BMW 3-serie

Delar plattform med sina större syskon.

BMW 3-serie växlar generation och blir större än någonsin förr. Plattformen delar den med sina större syskon i BMW-familjen.

I dag presenterar BMW en ny generation av 3-serien, den sjunde i ordningen sedan 1975, och det går inte att ta miste på märkesstoltheten. I pressmeddelandet skriver man att ”lanseringen av den första BMW 3-serien år 1975 innebar även starten på en helt ny typ av bil: den sportiga sedanen”, men det är förstås lögn.

För den sportiga sedanen uppfann BMW redan med modellen 1500 som ställdes ut på bilsalongen i Frankfurt på hösten 1961 enligt en formel som står sig än i dag: en pigg och lätt motor där fram som driver på hjulen där bak. Och så hade den en liten knyck i den bakersta sidorutan, ett stilgrepp som lever kvar i det som BMW kallar för Hofmeister-knycken, döpt efter dåvarande designchefen Wilhelm Hofmeister.

Knycken är kvar och hos den nya 3-serien är den till och med dubbel, listen gör en liten extra knäck på mitten. En annan nyhet är att de båda grillhalvorna har vuxit ihop med varandra – precis som det var på gamla BMW 1500:s tid.

BMW AG

Fast vita däcksidor får man inte nuförtiden.

Vuxit har den gjort också. BMW 3-serie är numera 470 centimeter lång, på en tumnagel när lika lång som BMW 5-serie var för 30 år sedan. Fast nykomlingen är förstås både bredare och högre; 3-serien numera är en rejäl pjäs.

Undertill baseras 3-serien på BMW:s CLAR-plattform, en konstruktion byggd på höghållfasta stållegeringar, aluminium, magnesium och kolfiberarmerad epoxiplast (det vi till vardags brukar kalla kolfiber) där motorn är längsmonterad och driver på antingen bakhjulen eller på alla fyra. Därmed växlar även 3-serien över till samma plattformsteknik som också bildar bas för BMW:s 5- och 7-serier.

Det innebär också att 3-serien får tillgång till samma tekniska trollerilåda som sina storasyskon. Här finns förarassistanssystem som kan hålla sin plats i kökörning eller parkera själv om bara fickan är tillräckligt stor. Skärmarna är större och smartare än förr och har man head up-display är även den köttigare än någonsin. Bilnyckeln kan du lämna hemma, bilen låser du upp och startar med din telefon.

BMW AG

Det är till dig.

Vid lansering kommer en rad tvålitersfyror med antingen bensin- eller dieseldrift samt en tre liter stor sexcylindrig dieselmotor att erbjudas. Mildast är BMW 318d med 150 hästkrafter, kralligast är 330d med 265 hästkrafter, tätt följd av bensinaren 330i på 258 hästkrafter. Senare väntas även diverse effektstinna M-varianter samt laddhybrider.

Priserna är inte klara för samtliga modeller, men en 320d med 190 hästkrafter kostar 352.500 kronor med bakhjulsdrift eller 393.500 med fyrhjulsdrift och 330i kostar 405.500 kronor. De första leveranserna väntas ske i mars nästa år.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com