Här är den grekiska hypersportbilen med över 3 000 hästkrafter

Har i grunden en V10-motor

Ett grekiskt företag har visat upp en hypersportbil som de påstår genererar över 3 000 hästkrafter och har en toppfart på strax under 500 km/h.

Ett grekiskt företag som heter Spyros Panopoulos (även SP Automotive), har visat upp en bil som de påstår kan leverera över 3 000 hästkrafter (!). Modellen heter Chaos och är om uppgifterna stämmer, världens första ultrasportbil.

Bilen har en fyrliters biturboladdad V10-motor och 12 000 varv/min. Den får även någon form av elhjälp, vilket gör att bilen ska kunna genererar 3 041 hästkrafter (2 237 kW). 0–100 km/h ska gå på 1,8 sekunder och ska ha en toppfart på 499 km/h.

Varje exemplar kostar 14,4 miljoner dollar, motsvarande 123,2 miljoner svenska kronor och total kommer 20 exemplar byggas för varje kontinent.

Om man vill ha en mindre potent variant, finns även en instegsversion på ”bara” 2 027 hästkrafter. Den kommer ha samma V10-motor, men ingen hybridassistans, och kostar då i stället 6,4 miljoner dollar, motsvarande 54,7 miljoner svenska kronor. Båda versionerna kommer ha en dubbelkopplingslåda och fyrhjulsdrift som standard. Bromsdiskarna kommer vara 42,8 centimeter fram, och 41,6 bak.

SP Automotive påstår att de ska försöka slå alla hastighetsrekord som finns. Bland annat ska de försöka slå varvrekordet runt Nordschleife, hastighetsrekordet för produktionsbilar som SSC Tuatara har, och till och med Rimac Neveras accelerationsrekord på en kvarts mil.

Varje exemplar av Chaos kommer byggas för hand. Huruvida SP Automotive verkligen kan leverera den effekten för sina modeller är oklart. Den som lever se.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com