Första åkturen: Lexus LM är en privatjet utan vingar

Är du otroligt rik och rädd för att flyga? Då har Lexus byggt bilen för dig. Den heter Lexus LM, och vi tar den på en första åktur här.

TEXT Simon Hallenslev
FOTO Lexus PR

Bytbil har ett samarbete med danska Bilbasen som var inbjudna till Kraków av Lexus Danmark.

I pilotuniform och med vingar på bröstet hälsar en handfull herrar oss välkomna i Krakow. De är inte piloter, utan Lexus-förare.

Det är ”Lexus Airlines” som uppfunnits för att transportera mig till presskonferensen, och den lilla teatern blir meningsfull så snart jag kliver in genom de enorma skjutdörrarna i Lexus LM. Det ser verkligen ut som en förstaklasshytt från rymdindustrin.

Från Kraków körs jag ut i de polska provinserna för att ta reda på om det finns tillräckligt med lyx för att bära prislappen för nya Lexus LM.

Hur mycket sa du?

Jag ska säga det rakt ut. 1 695 000 kronor är vad du får betala om du vill ha den lyxigaste varianten av det japanska lyxmonstret Lexus LM. Här får du fyra säten, varav de två främre är reserverade för dem som får betalt för att transportera och skydda ägaren. Föraren och livvakten.

Lexus LM kan också beställas i en billigare Executive-variant för 1 425 000 kronor. I denna variant är den bakre delen av hytten utformad annorlunda, med en tredje sätesrad för totalt sju säten.

Varianterna är baserade på samma plattform och drivlina. Plattformen är den så kallade GA-K, som delas med personbilarna Lexus RX och NX, medan drivlinan är en hybrid som inte kan laddas.

Den levereras med en 2,5-liters bensinmotor som ger 250 hästkrafter och 239 Nm med elektrisk assistans. Elassistansen sitter på bakaxeln, vilket också innebär att Lexus LM är fyrhjulsdriven. Kraften från bensinmotorn fram och elmotorn på bakaxeln tas om hand av en e-CVT automatisk växellåda.

Hybridsystemet är inte den senaste tappningen från Toyota och Lexus, eftersom de senaste tillskotten från Toyota och Lexus är femte generationen. Lexus LM är utrustad med den tredje generationen. Detta ger en bränsleekonomi på 14,3 km/l och en acceleration från 0 till 100 km/h på 8,7 sekunder.

Välkommen ombord

Det finns mycket att ta in när man kliver ombord på Lexus LM. För det första har vi sätena, som faktiskt är två massiva pilotstolar. De har utvecklats speciellt för LM med stor hänsyn till ergonomin, och till och med nackstöden är värda en masteruppsats. De minskar huvudets rörelser, vilket inte bara minimerar risken för åksjuka utan också optimerar en hälsosam hållning för nacken.

Stolarna har värme, ventilation, sex olika massageprogram och möjlighet att luta sig tillbaka som i Emirates förstaklasshytter till Dubai. Det är lika galet som det låter och sittplatserna är minst sagt fantastiska. Jag blir faktiskt lite sugen på att ta en liten tupplur.

Det stora Mark Levinson-ljudsystemet med 26 högtalare arbetar tillsammans med mikrofoner i kupén för att aktivt minska bullret. Det är väldigt lugnande.

Världens största skärm

Den lockande tuppluren hålls borta med hjälp av de två medföljande surfplattorna som är placerade mellan de två baksätena. Härifrån kan jag inte bara vrida ner temperaturen från de behagliga 23 grader jag kliver in. Jag kan reglera temperaturen i zoner exakt för att hålla mig fräsch.

Vart och ett av de två sätena har sin egen klimatzon som kan styras ner till den enskilda kroppsdelen. För att hålla mig vaken skickar jag kall luft till huvudet och fötterna, medan överkroppen och benen håller sig varma. Här ser värmesensorer och infraröd övervakning till att rätt luft skickas till rätt ställen på min kropp.

Luften är också Nano-X-behandlad för att avlägsna bakterier och fylld med vattenpartiklar för att återfukta min hud och mitt hår. Det gör även min hals med kallt vatten från kylskåpet.

Med klimatet justerat in i minsta detalj sätter jag mig ner för att slå på skärmen. Ja, den största skärmen som någonsin fabriksmonterats i en bil. Lexus LM har en 48-tums widescreen, som kan användas för att spegla innehåll från din smartphone eller spela Playstation via HDMI.

Den stora skärmen kan antingen fungera som en vanlig helskärm eller delas i två om baksätespassageraren vill titta på något annat. Det finns också en biograffunktion, där solskydd i sidofönstren och taket blockerar störande solljus.

För ökad integritet kan den främre raden stängas av med en glasruta som inte bara blockerar ljuset utan även 40 % av bullret från framsidan av kupén. Integritetsglaset och den massiva skärmen ingår endast i den dyraste Luxury-varianten med fyra säten.

Den enda riktiga besvikelsen i kupén är den falska träpanelen, som helt klart är plast. Även om jag definitivt förväntar mig äkta trä för en bil i den här prisklassen, kompenserar det återstående materialet och monteringskvaliteten för det. Allt känns som riktiga grejer och det finns inget plastknarr att hitta någonstans.

Hur är den att köra?

Aldrig tidigare har jag testat en bil som jag inte ville köra. Men efter en halv dag i baksätets överdådiga lyx är det dags för mig att flytta mig till första raden och bakom ratten, där det är en värld av skillnad.

Det är en stor skillnad, för i framsätet inser man för första gången att det här ”bara” är en bil. Ratten, växelväljaren och de dubbla skärmarna har vi sett tidigare i andra Lexus-modeller, medan den bakre delen av kupén är byggd från grunden för att vara oerhört lyxig.

Förarupplevelsen i sig är också underväldigande, trots att LM är byggd på en personbilsplattform och rör sig därför inte som en skåpbil. Personbil eller inte, det är fortfarande en tung och mjuk bil vars monstruositet inte kan kamoufleras i ens mjuka kurvor. Styrningen är dock väl avvägd, så du kan känna vart de 2,3 tonnen ska peka.

Den stora utmaningen för Lexus LM är dock drivlinan, som saknar kraft för att driva den krympta bussen framåt så kompromisslöst som du förväntar dig. En lutning eller acceleration i mellanregistret får e-CVT-växellådan att gå igång, vilket kräver höga varvtal från en motor som låter skalad och rå i det här området. Ett irriterande ljud som lyckligtvis sällan når baksätet.

Här saknar jag en V6:a, som Lexus har i flera bilar tidigare, bland annat RX. Jag saknar också en sak som fyrhjulsstyrning för att blanda runt den 5,1 meter långa bussen, och jag saknar också ett luftunderrede. Medan komforten är hög med den adaptiva variabla fjädringen, blir den lite dansant på ojämna vägar.

Till det fina företaget

För hotell, limousineservice eller flygbolag som transporterar sina viktigaste VIP-personer är Lexus LM en vettig bil. Det är lätt att komma in, gott om utrymme och en lyxnivå som får dig att tappa hakan. För privata transporter skulle jag dock förmodligen välja en lång Mercedes S-klass, som kan köpas för mindre.

 

Lexus LM 350h Luxury

Motor: R4, 2 487 cm2, bensin
Effekt: 250 hk / 239 Nm
0-100 km/h: 8,7 sekunder
Topphastighet: 190 km/h
Bränsleförbrukning: 14,3 km/l
CO2-utsläpp: 161 gram/km
Mått (L/V/H): 512/189/194 cm
Egenvikt: 2 355 kilo
Bagageutrymme: 752 liter

Priser: 

Executive (7-sätes) 1 425 000 kronor
Luxury (4-sätes) 1 695 000 kronor

 

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com