Forskare förvandlar koldioxid till etanol

Oväntad upptäckt kan leda till billigt miljöbränsle

Ett forskarteam i USA skulle se om det var möjligt att göra någonting av koldioxiden. Resultaten överträffade alla förväntningar och kan rädda förbränningsmotorn.

För tio år sedan var etanol bränslet på allas läppar. Pumplagen tvingade bensinstationerna att ha miljöbränsle i pumparna och staten subventionerade bilar som kunde tankas på sprit.

Sedan dog trenden ut och nu är det elbilar och batterier för hela slanten. Men det kan komma att svänga tillbaka, i alla fall om man får tro en artikel som publicerats i tidskriften ChemistrySelect.

Etanol, alltså vanlig alkohol, har fördelen att det framställs av växtmaterial vilket innebär att koldioxiden som släpps ut vid förbränning ingår i ett kretslopp, snarare än uppgrävt ur jordens inre vilket är fallet med fossila bränslen. Därmed blir jorden gladare när du tankar sprit.

Etanol kan dock leda till andra problem.

Att tanka sprit kan dock leda till andra problem.

Men dagens befintliga metoder att framställa etanol har vissa nackdelar. Inte minst för att man använder värdefull åkermark och grödor som jäses, grödor som annars kunde ha utgjort föda åt en utsvulten mänsklighet. Därtill åtgår energi för att destillera fram alkoholen efter jäsningen.

Ett forskningsteam vid Oak Ridge National Laboratory i Tennessee, USA, skulle undersöka om det gick att hitta en serie processteg som kunde omvandla koldioxid till användbart bränsle. I ett första steg provade man att använda en kiselplatta täckt med nanospetsar av koppar och kol.

Och ut kom färdig, ren etanol. Bara så där. Det var någonting forskarna inte alls hade väntat sig, att få fram färdigt bränsle i ett enda steg, med vanliga, billiga och tillgängliga material dessutom.

Nanotekniken låter också processen ske med stor exakthet, vilket ger upphov till ett rent bränsle med mycket få föroreningar. Processen äger rum vid normal rumstemperatur, vilket innebär att energiåtgången är låg och den kan startas och stoppas med enkelhet.

Om processen skulle vara möjlig att skala upp till kommersiellt bruk skulle koldioxiden hämtas från atmosfären – där vi för närvarande har alldeles för mycket av den varan.

Forskarna i Tennessee kommer nu att undersöka om processen går att skala upp och göra kommersiellt gångbar. Om de lyckas kanske vi får se etanolen göra comeback som miljöbränsle och polarisarnas räddning. Och därmed också förbränningsmotorns.

Foto: Volvo Cars, Sasha Kargaltsev/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com