Ford Shelby GT350R Fastback i originalskick går under klubban

Tillverkades i totalt 35 exemplar

Modellen tillverkades i 36 exemplar, och nu går ett original under klubban på en auktion som organiseras av Mecum.

Vi skrev för en tid sedan om en 1965 Shelby 427 Cobra som såldes under Kissimee som organiserades av Mecum Collections för 5,4 miljoner dollar i januari. Samma auktion skrev vi även om en Ford Shelby GT350R, men som inte nådde priset som säljare ville ha, och därmed förblev den osåld. Nu är det dags för en ny auktion som organiseras av Mecum, och det är inte direkt några dåliga bilar som kommer gå under klubban den här gången heller. 

Om drygt två veckor så kommer Mecum ha en auktion i Indianapolis, 14 till 21 maj, där en original 1965 Ford Shelby GT350R Fastback kommer gå under klubban. Just det här exemplaret har chassinummer 5R213 och är en av 34 produktionsbilar, samt två prototyper som tillverkares. Redan på den tiden samarbetade Shelby med Ford genom Cobra och GT40. Ford beställde en sportigare version av Mustang som lanserades 1964. 

LÄS MER: ”Corvette” från Fast & Furious 5 auktioneras ut

Shelby utvecklade både en standardversion av GT350 och en racingversion, GT350R. Skillnaderna mellan bilarna inkluderar delar av stötfångaren som är i glasfiber, de främre kvartsfönstret borttagna, de bakre kvartsglasen som är i plexiglas, American Racing Torq Thrus-hjul, och motoruppdateringar. Motorn i sig är en 4,7-liters V8-motor som genererar 325 hästkrafter och är kopplad till en fyrväxlad manuell låda. 

Just den här bilen åkte på turné tillsammans med en Cobra Caravan årsmodell 1965 som organiserades av Shelby för att främja sin försäljning. Efter turnén så skickades bilen till Peru eftersom den var en av fem bilar som köptes av en grupp av personer som ville tävla i rally och uthållighetsracing. 

Därefter så skickades bilen tillbaka till USA där den haft flera ägare under årtiondena. Nyligen helrenoverades den och uppskattas ha ett värde på mellan en och 1,1 miljoner dollar. 

LÄS ÄVEN: Caroll Shelbys ikoniska Super Snake säljs på auktion

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com