Förbud mot nyförsäljning av bilar med koldioxidutsläpp kommer närmare

Förslaget skickas vidare till Europaparlamentet

2035 vill EU-kommissionen att nybilsförsäljningen av bilar som släpper ut koldioxid ska förbjudas. Nu har förslaget röstats igenom av ett av utskotten. Nu ska förslaget skickas vidare till Europaparlamentet.

För lite drygt ett år sedan kom beskedet att Europeiska Kommissionen vill att nyförsäljningen av bilar som släpper ut koldioxid ska förbjudas till 2035. Det vill säga bensin- och dieselbilar med förbränningsmotorer.

Nu rapporterar Europaportalen att en omröstning i EU-parlamentets miljöutskott om förslaget har genomförts. En knapp majoritet röstade för att klimatutsläppen från nytillverkade personbilar och skåpbilar ska minska.

Förslaget skickas till Europaparlamentet

Det fanns även ett förslag på att höja ett delmål inför nollutsläppen 2035, men det röstades bort. Det fanns även förslag på att utsläppen skulle minska med 90 procent, men röstades också ned.

Nu skickas förslaget till själva Europaparlamentet som ska ta ställning. Förslaget väntas tas upp i juni. Enligt publikationen är det oklart hur omröstningen kommer sluta eftersom det var så jämnt i utskottsomröstningen. Detta eftersom transport- och industriutskotten ville se en minskning med 90 procent, snarare än 100 procents minskning av utsläpp på nya bilar till 2035.

 

Uppdatering: I juni 2022 beslutade Europaparlamentet att stödja förslaget om förbud mot nybilsförsäljning med bilar som släpper ut koldioxid.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com