Flera nya registreringsrekord för elbilar

Toppnoteringar för Sverige, Norge och Tyskland

8 procent i Tyskland, 12 procent i Sverige och makalösa 61,5 procent i Norge.
Det är andelen nyregistrerade bilar i länderna föregående månad som var elbilar.
– Det är historiskt, säger Christine Bu, ordförande i Norsk elbilsförening, till tidningen Nettavisen.

För varje år som går blir andelen elektrifierade bilar högre. Även för varje månad som går, visar det sig.

September blev nämligen en riktig rekordmånad för elbilar. Som Bytbil har rapporterat om tidigare nyregistrerades 28 712 personbilar i Sverige förra månaden. Andelen laddbara bilar stod för hela 34,4 procent av registreringarna, och renodlade elbilar stod för 12 procent.

Nu kommer rapporter om att även Tyskland når nya elbilsnivåer. Där registrerades 21 118 elbilar i september. Det motsvarar en marknadsandel på 8 procent, vilket är ett nytt rekord för Tyskland.

Men den siffran bleknar i jämförelse med Norge. I vårt grannland har elbilarna smått tagit över, med 10 528 nyregistrerade elbilar under september. Det motsvarar 61,5 procent av alla nya modeller som registrerades.

– Det här är historiskt. Det är första gången vi passerar 60 procent. Det är otroligt kul, säger Christine Bu, ordförande i Norsk elbilsförening till tidningen Nettavisen.

Förvisso har Norge varit och nosat på den där gränsen tidigare. I mars förra året stod elbilarna för 58,4 procent av nyregistreringarna. Då var det Tesla Model 3 som stod för en stol del av registreringarna. Denna gång är det Volkswagen ID.3 som säljer som smör i det norska solskenet.

Det är också dessa två elbilar som är bland de mest populära i Sverige. Förra månaden var Tesla Model 3 den elbil med flest nyregistreringar i landet (754 stycken), följt av Polestar 2 (564) och just Volkswagen ID.3 (460).

– Sverige tillhör ett av de få länder inom EU, som minskade sina koldioxidutsläpp från nya personbilar under 2019. För att den positiva trenden med minskade koldioxidutsläpp från nya bilar ska fortsätta måste styrmedlen för laddbara bilar bibehållas och utvecklas, sa då Mattias Bergman, vd på Bil Sweden, som presenterar nyregistreringssiffror varje månad.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com