Felix Rosenqvist om första segern: ”Vi vann utan att ha tur eller rätt strategi"

Talar om säsongen i Indycar och om nya teamet inför nästa år

Trots att han tog sin första seger i Indycar har säsongen varit frustrerande för Felix Rosenqvist. Farten har varit där, men av olika anledningar har resultaten inte gått hans väg. Nu har han skrivit på ett nytt stall och verkar optimistisk inför framtiden.

Säsongen i Indycar för Felix Rosenqvist har varit mycket upp och ned. Han tog sin första vinst i Indycar-serien, men ändå är han missnöjd med säsongen. Det var nära att han fick en drömstart. I premiären kämpade han om segern på ovalen i Texas, men med tio varv kvar kraschade han bilen in i muren och förhoppningarna gick i kras. 

– Jag blev sexa i mästerskapet förra året och elva det här året. Det är inget man siktar på, men det viktiga är att farten har funnits där. Det är lätt att hamna efter i Indycar, om man inte kommer i mål. Det var för många race där vi inte kom i mål av olika anledningar. Det var en sur säsong men som hade mycket potential, säger Felix Rosenqvist. 

När Bytbil når Felix Rosenqvist är han hemma i Monaco och han verkar trots den inkonsekventa säsongen vara till freds med tillvaron. Till nästa säsong lämnar han stallet Chip Ganassi och har skrivit på för konkurrerande Arrow McLaren SP. Felix Rosenqvist har de två föregående säsongen varit en del av Chip Ganassis organisation i Indycar. De tillhör en av de så kallade Big Three, Chip Ganassi, Penske och Andretti Motorsport, de tre största stallen i Indycar. 

Felix Rosenqvist när han bekräftades för Indycarstallet Arrow McLaren SP. Foto: www.felixracing.se

– Det känns bra, det har varit klart ett tag. Man måste ha det nu för tiden, ha allt klart några månader innan säsongen startar, så att man hinner lära känna teamet och den nya organisationen, men även börja jobba på vissa saker man vill förbättra. Det är riktigt kul att få komma till ett nytt team och jag tror att det är ett långsiktigt bra val. Det finns mycket energi och hunger att komma upp och slåss mot de tre stora teamen, säger Felix Rosenqvist och fortsätter: 

– McLaren känns som en kanonorganisation, med mycket skratt och bus, lite annan stämning än Ganassi, båda är väldigt bra team, men McLaren är annorlunda på ett kul sätt tycker jag. 

Var det ett alternativ att förlänga med Chip Ganssi? 

– Jag vill inte gå in på detalj hur förhandlingarna var, men det var absolut ett alternativ att fortsätta med Chip Ganassi. Det var egentligen inget som var dåligt med min position jag hade, utan det var en ny möjlighet som fanns och jag tog den. McLaren ville också ha mig. Kontraktet var slut och vi var öppna för att göra något annat. Det är sånt som händer ibland, säger Felix Rosenqvist.

I och med att Felix Rosenqvist lämnar Chip Ganassi kommer han inte längre vara stallkompis med Marcus Ericsson, som har förlängt kontraktet med teamet. 

– Man vet aldrig hur det kommer bli med teamkompisar. Jag har haft turen i min karriär att ha väldigt schyssta teamkompisar och Marcus är definitivt en av dem. Vi har hängt ganska mycket sedan vi började köra i Indycar, så det var inget man tänkte på innan säsongen. När vi blev teamkompisar kändes det naturligt att vi blev ännu mer tightare. Men på banan fightas man på som vanlig, där är det inga konstigheter. Det har varit ett kul år och vi har kommit bra överens. Vi har varit tre killar (Scott, Marcus och Felix reds anm) som haft kul på banan. Det har varit bra dynamik i teamet. 

Vad för intryck har du av Patricio O’Ward, din nya stallkompis?

– Pato (Patricios smeknamn, reds anm) är en väldigt rolig karaktär. Han är rolig, skämtar mycket, bjuder på sig själv, och är en annan karaktär än med Marcus eller Scott. De flesta i Ganassi är ganska tillbakadragna, vi pratar kanske inte överdrivet mycket, men Pato pratar hela tiden. På banan är han en enorm talang. Det ska bli kul att se hur vi jämför oss och vad jag kan lära mig av honom, om jag kan ta mig till en annan nivå tack vare det här, men även hur mycket kan jag lära honom. Vi kommer få jobba tight ihop eftersom vi är så få förare jämfört med tre eller fyra förare i andra team. Jag tror att vi kommer kunna ha ett bra samarbete.

LÄS MER: Experten om Lewis Hamilton: ”Insatsen är enastående”

Årets höjdpunkt för Felix del var hans första vinst i Indycarserien på Road America, där han körde ikapp just Patrico O’Ward med två varv kvar av loppet och brottade sig förbi honom. 

Felix efter sin vinst på Road America. Foto: www.felixracing.se

– Vinsten är en självklar höjdpunkt. Den visade att vi vann utan att ha tur eller rätt strategi och visade även vilken fart vi har, om vi är en situation där vi kan slåss om vinsten.

Vad kan du göra bättre till nästa säsong? 

– Det finns massor att förbättra. Just det att komma in i säsongen och ta poäng i början av säsongen. Det har alltid inträffat saker i början av de åren jag har kört. Det har alltid varit på slutet av säsongen som momentumet har kommit.

– Sedan är ovalerna en svag punkt hos mig. Det blev mycket bättre i år. Ett av de stora målen i år, har varit att få mer fart och ta fler poäng på ovaler. Det blev mycket bättre. Se bara i Texas.  Även om det var en mardrömsstart på säsongen eftersom jag kraschade med 10 varv kvar när vi slogs om ledningen, så kändes körningen ganska bra, där kommer jag fortsättas att utvecklas. Det är nästan ingen förare som är färdigutvecklad på ovalerna. Kan man slåss om topp sju där, kan man slåss om mästerskapet. 

Vad är det som är så svårt med ovalracing? 

– Det är som att sätta sig in i en ny sport. Det finns inte så mycket man kan ta med sig från vanlig racing. Kvalen kanske är ganska lika. I racet måste du strategiskt ta dig upp genom fältet och även lära dig slipstreaming. Det är många saker som är väldigt svåra eftersom det är så få tävlingar på ovaler. 

– Du kan inte testa gränserna, för då kraschar du direkt. Kör du tio centimeter utanför spåret är det som is och muren nästa. Det är svårt att ha självförtroende och testa nya grejer. Det finns inga stora marginaler för misstag.

Hur är det att köra en Indycarbil? 

Indycarbilen är väldigt kul att köra, jag tror att de flesta uppfattar det så. Super Formula, som jag tidigare körde, är en snabbare bil, men Indy är roligare. Det finns ingen servostyrning, och därför är det fysiskt jobbigt för att köra. Bilen har lite downforce och då händer alltid något rent körmässigt, överstyrning eller understyrning. Man måste anpassa körningen för att få till ett bra varv. 

– Dessutom är banorna speciella, det finns stadsbanor, ovaler, och vanliga banor. De skiljer sig mycket från varandra. Lägg sedan till indycarbilen med 700 hästar på de banorna som är annorlunda jämfört med Europa, det är tjusningen.

– Ta till exempel stadsbanan i Detroit. När man går på banan och ser hur hoppig den är, tror man knappt att det ska gå att köra där. Det är rätt häftigt att man gör det. Varje racehelg är utmanande på olika sätt. 

Har du någon favoritbana? 

– St. Petersburg. Jag gillar stadsbanor, de har alltid varit en favorit. De ger en enorm adrenalinkick, i kombination med goda minnen och väldigt roliga banor. St Petersburg har många inbromsningar och många av kurvorna måste man maximera banbredden, det är coolt. 

Inför säsongsavslutningen i St Petersburg körde Felix med en handskada som påverkade honom. Han fick skadan i samband med en kamp med Charlie Kimball under loppet på Indianapolis i oktober. 

Felix i ett test med Arrow McLaren SP. Foto: www.felixracing.se

  Jag fick en spricka i andra metacarpalbenet och även en led på höger sida av handen är skadad. Vi smällde ihop med framhjulen och ratten fick en rejäl fart. Den smällde till baksidan av handen. I St Pete påverkade det absolut, och ännu mer på testet i Barber. 

– Jag håller mig borta från all träning med fria vikter och så vidare. Jag kör mest cykling och då går det bra, och börjar träna mer intensivt närmare inför säsongen senare, för att försäkra mig om att inte dra upp skadan. 

Vad ska du göra off season? 

– Det blir ganska lugnt, jag kommer hänga mycket i Monaco. Jag ska försöka se till så att frakturen läkter ordentligt så att jag får full rörlighet i handen. Annars ska jag bara ta det lugnt och njuta av att vara tillbaka i Europa.

LÄS ÄVEN: Romain Grosjean om den fruktansvärda kraschen i Formel 1: ”Jag såg döden i vitögat”

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com