En samlares dröm: Jaguar D-Type från 1955

Är en av 71 exemplar som någonsin tillverkades

En ytterst ovanlig Jaguar från 1955 kommer gå under klubban kommande fredag i USA. Bilen är en av 71 exemplar som någonsin tillverkades, och är speciell på grund av sin karossfärg.

Det fanns en tid innan dedikerade sportbilar och supersportbilar fanns. Då kunde entusiaster köpa riktiga racingbilar såsom Jaguar D-Type. Just den här pärlan kommer auktioneras ut på RM Sothebys auktion i Arizona den 22 januari. 

Modellen lanserades 1945 och vann tre raka Le Mans-24 timmars mellan 1955 och 1957. 1957 slutade Jaguar D-Type etta, tvåa, trea, fyra och sexa, minst sagt imponerande. Allt som allt byggdes 17 racerbilar, plus 54 racerbilar för kunder. Några chassin konverterades om till XKSS-bilar, som process som avbröts av en brand i Jaguarfabriken i Coventry 1957. 

Just det här exemplaret som ska auktioneras ut, chassinummer XKD 518, har tyvärr inte tävlat i Le Mans, men är ändå unik. Den lämnade inte fabriken med färgen Racing green, utan i rött. Rött associerades på den tiden med Jaguars italienska rivaler, Ferrari.

LÄS MER: Jaguar E-Pace som laddhybrid

Första privata ägaren till bilen var Peder Blond, en racerförare som körde på klassiska banor såsom Silverstone och Goodwood under säsongerna 56 och 57. Han köpte bilen från en viss Bernie Ecclestone, mannen som styrde Formel 1 under många år. Bilen har haft många ägare genom åren, och den nuvarande ägaren har haft den i sin ägo sedan 2008. 

Under huven finns en 3,4 liters XK rak sexa med nummermatchande delar. Den genererar 245 hästkrafter. Enligt listan så lämnade XKD 518 fabriken utan D-type fenan i bak och låg vindruta, men har de föremålen nu. Enligt RM Sotheby lades de till någon gång under tiden bilen tävlades med och är därmed korrekta för sin tidsperiod. 

Bilen uppskattas till ett värde mellan 5,7 och 7,5 miljoner dollar (cirka 47,7 och 62,8 miljoner svenska kronor). Det kan jämföras med en D-Type som faktiskt vunnit Le mans. Den såldes för 21,8 miljoner dollar (182,5 miljoner svenska kronor) 2016. 

Nedan finns ett klipp på just en Jaguar D-Type från 1955, när den kör runt på banan i Le mans.

LÄS ÄVEN: Officiell: Jaguar XF facelift

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com