En av fyra stannar inte vid stopp

M Sverige har genomfört stickprov på 32 orter i Sverige

M Sverige har nyligen genomfört olika stickprover vid olika stoppskyltar och resultatet var nedslående, det visade sig att det var många inte stannade vid stoppskyltar. 

Riksförbundet M Sverige utförts stickkontroller mellan juni och september i år vid stoppskyltar runt om i landet, för att se om stopplikten efterföljdes. På 32 orter kontrollerades stoppskylten och det visade sig att en av fyra inte stoppade vid stoppskylten. 

– Att inte stanna vid stopp är en mycket viktig trafiksäkerhetsfråga och det är oroväckande att så många som en av fyra inte respekterar stopplikten, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.

Drygt 11 700 trafikanter kontrollerades över hela Sverige och 25 procent av förarna stannade inte vid stoppskylten. Resultatet visar ingen skillnad mellan mindre orter och större städer. Storfors och Örnsköldsvik var de orter där man var bäst på att stanna vid stopp, medan Luleå och Kalmar var sämst. 

LÄS MER: M Sverige: Undvik mopedbilen

Motsvarande undersökning har genomförts två gånger tidigare av organisationen: 2013 och 2016. För sju år sedan var det 4672 observationer som gjorde, och då var det 32 procent av trafikanterna som inte stannade vid stoppskylten, medan motsvarande siffra för fyra år sedan var 3162 och då var det 23 procent som inte stannade vid stoppskylten. 

Stannar man inte vid stopplikt är det en trafikförseelse där bötesbeloppet är 2 500 kronor och man riskerar även att bli av med körkortet. 

LÄS ÄVEN: Mer än var tredje bilannons innehåller felaktig reservation

Fakta: 

Antal orter: 32

Totalt antal fordon: 11 756

Antal som stannar: 8 802

Andel som stannar: 75 %

Antal som inte stannar: 2 954

Andel som inte stannar: 25 %

Bäst: Storfors (klubb Kristinehamn) 100 % stannar, Örnsköldsvik 97 % stannar

Sämst: Luleå 70 % stannar inte, Kalmar 51 % stannar inte

Källa: M Sverige

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com