Eltrimningsföretag konverterar ikonisk Aston Martin

Fler DB-modeller på gång

De konverterar bilar så att de blir batteridrivna. Nu har Lunaz avslöjat sin senaste skapelse: en eldriven Aston Martin DB6.

I somras investerade fotbollsstjärnan David Beckham i det brittiska företaget Lunaz när Beckham köpte tio procent av företaget. De ägnar sig att konvertera bilar så att de blir batteridrivna.

Lunaz har utvecklat en egen drivlina, där designen är modulär och kan enligt företaget själva applicerar på nästan varje fordonstyp och storlek som helst. De konverterar bland annat klassiska modeller såsom Jaguar XK120, Bentley S2 Continental Flyin Spurt, Rolls-Royce Phantom V och Range Rover Classic.

Nu har samma företag tillkännagivit att de kommer konvertera Aston Martin-modeller. Bland annat kommer de i framtiden konvertera DB4 och DB5. Men först ut är Aston Martin DB6 som nu har konverterats, rapporterar Motor Authority.

För att bli eldriven tas en organbil där drivlinan tas bort och ersätter den med Lunaz modulära drivlina samt andra komponenter så att bilen fungerar. För tillfället erbjuder företaget batterier på mellan 80 och 120 kWh. Den maximala räckvidden är 41 mil. Bilarna är dessutom utrustade så att de klarar av DC-snabbladdning.

Dock har företaget inte uppgett några prestandasiffor, men varje exemplar kommer få uppgraderade bromsar, fjädring och styrning. Dessutom lägger de till luftkonditionering, ett infotainmentsystem och wifi-anslutning. Därtill kommer det användas återvunna textilier i interiören.

Prismässigt kostar en konverterad DB6 från en miljon dollar, motsvarande 8,73 miljoner svenska kronor, och det går att beställa både vänster- och högerstyrda versioner av bilen. Kunderleveranserna startar om två år, 2023.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com