Därför blev knappt 18 000 personer av med körkortet första halvåret 2022

Minskade med 20 procent jämfört med förra året

Den senaste statistiken visar att antalet återkallade körkort första halvåret i år minskade med 20 procent jämfört med förra året.

Förra året återkallades det totalt 41 698 körkort, vilket var en liten ökning. Ny statistik från Transportstyrelsen visar att 17 988 körkort har återkallats det första halvåret i år, vilket är en minskning 20 procent jämfört med förra året, då 22 476 körkort återkallades.

Transportstyrelsen uppger att den huvudsakliga anledningen till att 4 488 färre återkallelser har gjorts, beror på att polisen har omhändertagit färre körkort i år jämfört med samma period året innan. Trenden tidigare år har varit att antalet omhändertagande har ökat, men den trenden är nu bruten.

”En väsentlig överträdelse” vanligaste återkallelsepunkten

Den utan konkurrens vanligaste återkallelsepunkten är ”en väsentlig överträdelse”, vilket vanligen är fortkörning. Transportstyrelsen beslutade under första halvåret om 9 902 återkallelsen i den kategorin, vilket är mer än hälften av alla. Även förra året var detta den vanligaste kategorin. ”Hinder för utfärdande av körkort” minskar och är tillbaka till vanlig nivå.

Av de nio kategorierna är det enbart två som ökar: ”mindre överträdelser” och den betydligt mer allvarliga ”rattfylleri/drograttfylla”.

– Anledningen till att fler körkort återkallats på grund av rattfylleri det första halvåret i år beror sannolikt på att polisen åter börjat utföra rutinmässiga utandningsprov vid trafikkontroller, vilket inte gjordes under pandemin, säger Maria Lundberg Ohlsson, sektionschef på Transportstyrelsen.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com