Daimler ska bygga motorer ihop med Volvos ägare

Ska användas till hybridbilar

Daimler har kommit överens med Geely om att bygga förbränningsmotorer som ska användas i deras hybridbilar.

Daimler kommer samarbeta med Volvos ägare, Geely, för att bygga nästa generations förbränningsmotorer som ska användas i hybridbilar och kommer tillverkas i Europa och kina, rapporterar tyska tidningen Handelsblatt.

– Företagen planerar att utveckla en högeffektiv modulär motor, säger en presstalesperson från Daimler. 

Det är tyska Daimler som kommer utveckla de nya förbränningsmotorerna. De kommer även i fortsättningen att producera förbränningsmotorer i Tyskland, men kommer gradvis gå över till att enbart kommer producera elektriska drivlinor.

LÄS MER: Laddhybriderna räddar Mercedes-Benz

Enligt källor så kommer den tyska biltillverkaren att spara minst 100 miljoner euro med det här samarbetet.

Daimler har i dagsläget även ett motorsamarbete med Renault. Bara för att Daimler har andra samarbeten betyder det inte att samarbetet med Renault fortsätter, menar den franska biltillverkaren. De ska fortsätta samarbetet och nya möjligheter utforskas kommenteras det från franskt håll. 

Daimler och Renault har tillsammans utvecklat en 1,3-liters motor som exempelvis används i Renault Scenic Cross och Meganes halvkombi, samt framhjulsdrivna Mercedes-modeller. 

Mercedes-Benz använder även Renaults fyrcylindriga dieselmotor på 1,6-liter tillsammans med deras växellåda i den lätta lastbilen Vito, samt 1,5-liters dieselmotor i A-klass, och B-klassmodeller, liksom CLA- och GLA-modellerna. 

LÄS ÄVEN: Konceptet Mercedes-Benz EQC 4×4² – en bil av ytterligheter

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com