Daimler satsar 400 miljarder på elbilar

Tre nya elbilsplattformar • Åtta nya batterianläggningar

Mercedes-Benz ägare, Daimler, kommer lansera tre ny elektriska plattformar och även bygga åtta batterianläggningar för att minska avståndet till Tesla.

Mercedes-Benz ägare, Daimler, ska investera mer än 40 miljarder euro, motsvarande 409 miljarder svenska kronor mellan 2022 och 2030 i utveckling elbilar och ska vara redo för en helelektrisk bilmarknad i slutet av den perioden. På så sätt ska de minska avståndet till Tesla. 

Det betyder dock inte förbränningsmotorerna försvinner i slutet av årtiondet. Mercedes-Benz kommer att vara redo att bli helt elektriskt i slutet av decenniet, där marknadsförhållandena tillåter det menar den tyska biltillverkaren. 

– Vi måste flytta bort debatten från när vi bygger den sista förbränningsmotorn eftersom det inte är relevant. Frågan är hur snabbt vi kan skala upp till nära 100 procent eldrift, och det är vad vi fokuserar på, säger Ola Källenius, vd för Mercedes-Benz.

LÄS MER: Mercedes elektriska flaggskepp EQS officiellt lanserad

De förväntar sig vara helt elektriska 2025, och samma år ska laddbara bilar stå för hälften av försäljningen. Därmed har de flyttat fram sitt mål som tidigare var 2030. 

2025 ska dessutom den tyska biltillverkaren lansera tre nya plattformar: MB.EA som ska tillverka medelstora till stora personbilar, en skalbar plattform som ska vara den ”elektriska ryggraden” för Mercedes. AMG.EA, en helt dedikerad plattform för elektriska AMG-bilar. Sist men inte minst så kommer de även lansera VAN.EA, en plattform för minibussar och skåpbilar. 

Daimler kommer bygga åtta batterianläggningar. Fyra i USA, fyra i Europa. Dock har de inte avslöjat vilka de samarbetar med. Daimlers beslut kom bara drygt en vecka efter att EU föreslog ett de facto förbud mot nyförsäljning av bensin- och dieselbilar från 2035.

Tidigare har även Stellantis sagt att de ska investera mer än 300 miljarder svenska kronor fram till 2025 för att elektrifiera sin bilpark. 

LÄS ÄVEN: Maybach firar 100 år – hintar om en ny S-klass med V12-motor

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com