Då ska BMW börja tillverka el-motorcyklar

"Kommer att användas mest i städer"

Motorcyklar med elmotorer som tyst kryssar sig genom stadstrafiken. Om några år kan den synen bli ganska vanlig, åtminstone enligt BMW.
– Ja, elektrisk mobilitet kommer att vara viktig inom fem år även för mc-förare i städer, säger Markus Schramm, vd för BMW Motorrad.

För ett halvår sedan visade BMW upp en koncept-motorcykel med namnet ”Vision DC Roadster” – en helelektrisk mc med en cylinderformad elmotor som skickar kraften till bakhjulet. Accelerationen och vridmomentet ”var brutalt”, enligt rapporter från eventet.
I filmen ovanför artikeln kan du själv se motorcykeln på vägarna.
Designen är långt ifrån det som BMW skickat ut på marknaden genom åren och en framtida el-hoj förväntas inte att se ut så här. Men BMW har ändå bestämt sig:
– Konceptet visar att el-motorcykel kommer att vara en del av vår produktportfölj i framtiden, säger Markus Schramm, vd för BMW Motorrad.
– I städer är det troligt att ni kommer få se helelektriska BMW-motorcyklar inom fem år. Däremot är det inte alls lika troligt att såna motorcyklar kommer att finnas i terräng, långfärd eller racing.

Schramm menar att tysta, miljövänliga motorcyklar passar stadsbor som vill ha ett alternativ till bilen på fritiden – inte ett fordon att pendla i.

För ungefär ett år sedan visade Harley-Davidson upp sin eldrivna motorcykel LiveWire. Den skulle enligt planerna börja säljas i år och kosta cirka 300 000 kronor. Men problem med laddtekniken har försenat projektet och det är ännu oklart när de första exemplaren kommer att rulla ut ur fabriken.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com