Då förbjuds bilar som släpper ut koldioxid av EU

Finns krav på att fler laddstolpar ska installeras

Den Europeiska kommissionen vill att försäljningen av bilar som släpper ut koldioxid ska förbjudas. Beslutet har kritiserats av av vissa och hyllats av andra.

Nu är det klart att den Europeiska kommissionen förelås en minskning till noll koldioxidutsläpp vid försäljning av nya bilar 2035. Därmed blir det i praktiken ett förbud att sälja bilar med bensin eller dieselmotorer. 

De vill också att koldioxidutsläppen ska minska med 55 procent fram till 2030, jämfört med 2021-års nivåer. Förslaget är en del av ett brett klimatpaket som presenterades under gårdagen, rapporterar Automotive News Europe. 

Branschorganisationen ACEA menar att ett förbud mot en specifik teknik inte är rationellt, plus att förbränningsmotorer, inklusive hybrider, behöver spela en roll i övergången till att minska utsläppen. 

Lobbygruppen Transport & Environment var dock nöjda med beskedet och sade att det är en vändpunkt för bilindustrin och goda nyheter för förare. 

– De nya EU-reglerna kommer demokratisera elbilen och ger ett rejält uppsving för laddningen, vilket innebär att utsläppsfria bilar kommer snart vara överkomliga och kommer vara enkelt att ladda för miljontals européer, sade William Todts, vd för Transport & Environment. 

LÄS MER: Fin Subaru Outback med få körda mil

För att försöka öka försäljningen av elbilar så har komissionen även föreslagit ett krav på medlemsländerna att fram till 2025 installera laddningspunkter som är högt 6 mil från varandra på större vägar. Fram till 2030 skulle antalet laddpunkter öka till 3,5 miljoner laddstationer för bilar och 16,3 miljoner till 2050. 

Utsläppsmålen är en del av komissionens ”Fit for 55” klimatpaket som ska minska växthusgasutsläppen med 55 procent från 1990-åts nivåer fram till 2030, och 2050 ska de ha noll nettoutsläpp. Dock behöver förslaget bli godkända av medlemsstaterna, samt Europaparlamentet, en process som kan ta cirka två år. 

Förslaget lär möta motstånd i länder med stora bilindustrier som Tyskland och Frankrike. 

Idag står personbilar står för cirka 12 procent av det totala utsläppet från EU. 

LÄS ÄVEN: ”Korsikanen” ska säljas – endast en av tre exemplar

 

Uppdatering: I juni 2022 röstade Europaparlamentet igenom förslaget om förbud mot nybilsförsäljning med bilar som släpper ut koldioxid.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com