Cybertruck ska inte säljas i Europa - kan bli "mini-version"

Omtalade modellen bara för amerikanska marknaden

Hata eller älska den. Men se den lär du inte göra i Sverige.
Elon Musk bekräftar nu att Cybertruck inta ska lanseras i Europa.
– Vi har mer eller mindre tagit beslutet att inte bygga Cybertruck för alla marknader, säger han till Autonews.

Cybertruck har varit omtalad sedan lanseringsdagen. El-pickupen sticker minst sagt ut med sin futuristiskt underliga design och sitt kraftiga inre.

Många har också visat intresse för modellen. Mer än 250.000 beställningar har gjorts världen över. Även i vårt avlånga Ikea-land har den varit populär. I slutet av mars hade 4400 svenskar förbeställt Tesla Cybertruck. Det gjorde att vi hamnade på topp tio-listan för Cybertruck-beställningar globalt.

Men nu verkar det som att Cybertruck inte kommer nå Europa i alla fall. I en intervju med Autonews bekräftar Elon Musk att modellen inte ska säljas på några andra marknader än USA:s.

Elon Musk med sin Cybertruck.

– Vi har mer eller mindre tagit beslutet att inte bygga Cybertruck för alla marknader, säger han.

Strikta regelverk, inte minst EU:s, kan vara en stor käpp i hjulet för Tesla. Enligt Musk skulle det ha krävts omfattande ändringar på modellen för att den skulle godkännas i Europa. Dessutom är ju Cybertruck 5,89 meter lång, och inte direkt lättkörd längs trånga stadsgator.

Det kommer kanske inte som en enorm överraskning. Bytbil har tidigare skrivit att Cybertruck i sin nuvarande form högst troligen skulle förbjudas i Sverige och Europa. Om den skulle godkännas hade ett C-körkort ha krävts.

– Ingenting deformeras vid en krock, i stället blir det enorma krafter på de åkande, sa då Stefan Teller på tyska bilprovningen TÜV.

Men det kan finnas en lösning på Elon Musks problem. Det skulle vara att göra Cyertruck mindre.

Nyligen har han också skrivit på Twitter (förstås) att det är ”högst troligt ” att Tesla skulle kunna utveckla en mindre variant av Cybertruck för den europeiska marknaden. Så kanske får vi i slutändan se en ”Mini-Cybertrcuk” på de svenska vägarna.

I skrivande stund ligger dock fortfarande originalet kvar på Teslas svenska hemsida som en beställningsbar vara.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com