Bytbil provkör nya flaggskeppsmodellen Nissan Ariya

Tippas bli den stora efterträdaren till Nissan Leaf

Bytbil har fått provköra nya Nissan Ariya som tippas bli den stora efterträdaren till succén Nissan Leaf som lanserades för tolv år sedan.

Nissan Leaf var bland de första elbilarna hos de traditionella biltillverkarna som fick en stor kommersiell framgång. Nu, drygt tolv år senare är det en annan verklighet. Nissan Ariya ska ta över taktpinnen och bli den ledande elbilen hos den japanska biltillverkaren. Den nya elbilen är en del av Nissans strategi och mål att vara helt elektrifierade till 2030. Nästa år ska hela dess flotta finnas som ett elektrifierat alternativ. Bytbil fick tillfället att provköra modellen under ett pressevent som Nissan arrangerade i Stockholmsområdet.

Ett tvärsnitt av Nissan Ariya. Foto: Anders Nilsson

Nissan Ariya är en elektrisk crossover som var planerad att lanseras mycket tidigare, men har försenats på grund av pandemin och halvledarkrisen. Den ska erbjuda den ultimata körupplevelsen, samtidigt som ergonomin och komforten ska vara optimal. Ariya ska symbolisera vad Nissan är idag: ”Tidslös futurism”, med sin glänsande design och dynamiska ytor, i kombination med rena och sömlösa linjer i ett japanskt hantverk. Just det här exemplaret är lackerad i svart, men skiftar beroende på varifrån solljuset träffar den, för den är ibland även grön och till och med lila.

Modellen baseras på RenaultNissanMitsubishi-alliansens nyutvecklade plattform CMF-EV.

Ariya finns i tre olika versioner: tvåhjulsdrift och fyrhjulsdrift. Versionerna med framhjulsdrivet finns med det mindre batteriet på 63 kWh, samt det större på 87 kWh. Med fyrhjulsdrift och e-4Force finns enbart det stora batteriet att tillgå. Bytbil fick provköra framhjulsdrift med det lilla batteriet.

Bagageutrymme på 468 liter

När man sätter sig i bilen är det en välkomnade syn man möter. Fräscha material och rena linjer, samt känslan av att det finns mycket utrymme. De så kallade zero gravity-stolarna är sköna att sitta i, och de är högt placerade. Därmed får man bra sikt ut ur bilen. Det går även att få sätena ventilerade, vilket är skönt vid varma temperaturer. I baksätet finns det också gott om utrymme. I baksätet finns det sätesvärme, ett USB-uttag, samt ett USB-C uttag. Bagageutrymmet är på 468 liter med uppfällda säten.

Undertecknad fick provköra Nissan Ariya. Foto: Anders Nilsson

Mittkonsolen går att manövrera elektroniskt. Där finns även växelväljaren, två dryckeshållare, samt där man trådlöst kan ladda sin telefon. Där finns även knapparna för bland annat körlägena och aktiveringen av I-padel. Det återkommer jag till. Trådlös Apple Carplay och Android Auto finns trådlöst integrerat.

Nissan Ariya har två 12,3-tums displayer, som är uppdelade horisontellt. Detta för att informationen ska vara lättillgängligt, men samtidigt för att föraren inte ska bli distraherad. Det finns även ett panoramaglastak, som man med ett knapptryck kan täcka, eller få den som en taklucka, om man tycker det är för soligt. I mitten av instrumentbrädan finns även en lucka som antingen fungerar som ytterligare en avlastningsyta, eller som ett extra litet förvaringsutrymme.

En annan intressant detalj som Nissan har adderat, är haptisk feedback på instrumentpanelen. De har ersatt många av knapparna med haptiska reglage. Så fort du trycker på en ”knapp”, blir det ett litet klick som bekräftar att du har tryckt på knappen. Jag tycker att det fungerar ganska bra, och efter en stund får man in rätt knyck.

Ska vara som en välisolerade kokong 

Jag trycker på startknappen, väljer D på växelväljaren och kör i väg. Det första jag noterar är att den är väldigt tyst. Nissan menar att kupén ska vara en lounge och en välisolerad kokong, vilket jag har svårt att argumentera emot. Känslan betsår, oavsett hur grov asfalten är, om det är landsväg eller motorväg. Head-up-displayen är välkalibrerad och fungerar som den ska vara, ett komplement till all information i instrumentklustret. En annan intressant funktion som bilen har, är en digital backspegel. Det går att avaktivera den om man vill, och ha en traditionell backspegel, men den digitala varianten fungerar utmärkt.

Smart med digital backspegel. Foto: Anders Nilsson

63 kWh-batteriet med framhjulsdrift producerar en effekt på 160 kW (218 hästkrafter) och 300 Nm. Den klarar av 0–100 km/h på 7,5 sekunder. Dock känns accelerationen inte slö, utan mer känslan som man accelererar med Polestar 2. Toppfarten är 160 km/h, men frågan är om man verkligen behöver mer? Bilen är dessutom nästan 4,6 meter lång, vilken näst intill är lika långt som Kia EV6. Dock får man känslan av att den är betydligt kortare. En sak som är distraherande när man kör, är när man ska växla mellan de olika körlägena, eller aktivera I-padel. Då måste man trycka på knapparna på mittkonsolen och ofta måste man ta blicken bort från vägen.

Så ser bagageutrymmet ut. Foto: Anders Nilsson

Ariya klarar av en räckvidd på upp till 53,3 mil med det stora batteriet enligt WLTP, men med 63 kWh-batteriet klarar den upp till 40,3 mil. Behöver man snabbladda batteriet, tar det 28 minuter att ladda från 20 till 80 procent. Beroende på om man har laddbox hemma som levererar 22 kW, tar det 3,5 timmar. Därmed kan det vara en fördel att bo så att man kan ladda på det sättet.

Batteriet är placerat i botten på chassit för att viktfördelningen ska vara 50/50 med e-4orce-versionen och en liknande med framhjulsversionerna. Det märks, för bilen är välbalanserad, och styrningen är skarp och precis, jämfört med exempelvis Nissan Qashqai. Hjulupphängningen är inte för styv och den klarar av ojämnheter på ett bra sätt. Därmed blir färden angenäm och den är skön att köra, speciellt på landsvägar med många och varierande kurvor. Nissan Ariya har en luftmotståndskoefficient på 0,3, vilket kan jämföras med Volkswagen ID.4 som har 0,28.

Qashqai med E-Power

Bytbil fick för övrigt prova på att köra E-Power-versionen av Nissan Qashqai, där den 1,5-liters trecylindriga turboladdade bensinmotorn med variabels kompressionsförhållande, får hjälp av en elgenerator, växelriktare och elmotor. Bensinmotorn alstrar elektricitet som via växelriktaren antingen förs över till batteripaketet, elmotorn, eller till båda, beroende på körsituationen. Det var ett stort lyft jämfört med förra året när Bytbil fick provköra vanliga Nissan Qashqai. Nu var den mer likt att köra en elbil, jämfört med en vanlig bil med förbränningsmotor.

Vid mittkonsolen finns en lucka som man kan ha som avlastningsyta… Foto: Anders Nilsson

…. Eller ha som ett extra förvaringsutrymme. Foto: Anders Nilsson

De regenerativa bromsarna fungerar generellt bra på Ariya, men I-padel funktionen, det vill säga att man kan gasa och bromsa med en pedal, fungerade så där. Det blir en fördröjning mellan att man släpper på gasen och att bilen börjar bromsa, vilket faktiskt är lite obehagligt. Den rullar till och med i låga hastigheter när man släpper gasen, precis innan man stannar. Det kan bli otäckt när man exempelvis står i en bilkö. Dock är det en förserie, och förhoppningsvis är det åtgärdat när produktionsversionen av bilen kommer ut till kunderna.

Nissan Ariya kommer erbjudas i två olika utrustningsnivåer: Advance och Evolve. Instegsversionen av Nissan Ariya, det vill säga det lilla batteriet och med utrustningsnivån Advance, är det rekommenderade priset 543 200 kronor, medan Evolve kostar från 584 200. Vill man i stället ha det större batteriet är motsvarande priser 600 200, respektive 641 200 kronor. Den fyrhjulsdrivna versionen med 87 kWh-batteriet kostar med Advance 625 200, och Evolve kostar 666 200 kronor.

Nissan Ariya är en trevlig familjebil som säkert kommer locka många personer som redan äger en Nissan Leaf och som vill uppgradera till den nya elbilen. Ariya kommer vara en utmanare till Volkswagen ID.4 Pro Performance som kostar drygt 11 000 kronor mer jämfört med den nya elbilen från den japanska biltillverkaren.

Nissan Ariya

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com