Bugattis superbil börjar ta form

Har en W16-motor med 1577 hästkrafter

Bugatti har tidigare visat upp sin hyllning till Bugatti EB110, nu har modellen kommit till prototypstadiet. Den har en W16-motor med 1 577 hästkrafter. 

Cirka ett år efter att Bugatti visade upp Centodieci, en specialversion och hyllning till Bugatti EB110, god för 8,9 miljoner dollar (cirka 74 miljoner svenska kronor), har nu bilen kommit till prototypstadiet. Som man ser på bilderna, så är det ett naket chassi som visas upp och den började nyligen testats i Bugattis fabrik i Molsheim, Frankrike. 

Bugatti Centodieci baseras på Bugatti Chiron, och visades upp under Monterey Car Week 2019. Dock behövs det mycket utvecklingsarbete och datorsimuleringar har använts för att Centodiecis kaross och vissa chassikomponenter från Chiron ska fungera tillsammans.

Centodieci betyder 110 på italienska, och syftar till EB110, som i sin tur döptes för att hedra grundaren av Bugatti, Ettore Bugattis 110 år födelsedag. EB110 var skapelsen av entreprenören Romano Artioli och arkitekten Giampaolo Benedini, som tillsammans försökte återuppliva Bugatti i början av 1990-talet. Även om de kanske inte var jätte framgångsrika med EB110, som på den tiden var en av de snabbaste supersportbilarna, höll den Bugatti vid liv, tillräckligt länge för att Volkswagen skulle köpa biltillverkaren, och senare lansera Veyron. 

LÄS MER: Klar vinnare när Bugatti Veyron möter SSC Tuatara

Centodieci har designelement från EB110, och det inkluderar en motorkåpa i glas, fem runda sidoluftintag, en mindre grill, formad som en hästsko, och en mer platt-formad profil. Vi får se om detta stör kylningen på den åttaliters W16-motorn, med fyra turboladdare. Dessutom har den den en fast bakvinge, vilket även kan påverka aerodynamiken. Därav behövs det mycket testning enligt Bugatti. 

Den nya motorn ska även producera 1 577 hästkrafter, 97 mer än Chiron. 0-100 km/h ska gå på 2,4 sekunder, och till 200 km/h ska det ta 6,1 sekunder, 300 km/h på 13,1 sekunder. Topphastigheten kommer vara elektroniskt begränsad till 380 km/h.

Bilen ska testas med dynamo för att kontrollera drivlinan. Därefter ska karossen byggas, testas i vindtunnel och sedan även testas på bana. Leveranserna startar nästa år.

Produktionen av den nya modellen är begränsad till tio exemplar och de sålde slut inom några timmar efter att Centodieci visades upp.

LÄS ÄVEN: Lamborghinis vd: Behåll förbränningsmotorn så länge som möjligt

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com