Brittiskt Formel 1-team återuppstår

Varje exemplar kostar över 18 miljoner svenska kronor

Det brittiska Formel 1-stallet Vanwall återföds när en fortsättningsserie av den racevinnande Vanwall VW4 byggs. Dock kommer produktionen begränsas till endast sex exemplar.

Vanwall var ett Formel 1-stall som tävlade mellan 1954 och 1960. De vann konstruktörsmästerskapet en gång och var ytterst nära att vinna förarmästerskapet med F1-legenden Stirling Moss. Nu återuppstår stallet när sex exemplar av Vanwall VW4 byggs. Motorn kommer att vara en karbonkopia av Vanwalls egna racingmotor. Företaget har tagit fram originalritningarna från 1950-talet och kommer kopiera dess 2,5-liters fyrcylindriga motor som kommer ha lika många hästkrafter som originalet: 270.

Motorn designades av en ingenjör från ett motorcykelföretag, i praktiken var det en fyrcylindrig Norton Manx-motorcykelmotor med ett delat kylningssystem och ett specialtillverkat topplock. Den introducerades till Formel 1-säsongen 1954 men tvålitersmotorn var för svag vilket gjorde att Vanwall fick kämpa för att vara konkurrenskraftig.

De kommande åren förbättrade Vanwall designen på motorn och ökade dess kapacitet samt tillförlitlighet till dess att motorn utvecklade 270 hästar. Den var ändå svagare jämfört med Ferrari och Maserati, men Vanwalls chassi gjorde att bilen stod som segrare i konstruktörsmästerskapet 1958. Sterling Moss blev tvåa i förarmästerskapet, endast en enda poäng efter världsmästaren Mike Hawthorn.

LÄS MER: Här testar Formel 1-mästaren en ”Zlatan-Ferrari”

Bilen hade en fantastiska väghållning tack vare Colin Chapman (skaparen av Lotus) som designade hjulupphängningen och chassit. Dessutom hade bilen andra bromsar än konkurrenterna och därmed bättre bromsverkan. 

Varje exemplar av kommer kosta motsvarande över 18 miljoner svenska kronor. Fem exemplar kommer säljas till privata köpare, medan det sjätte exemplaret kommer behållas av Vanwall och användas för dess planerade historiska racingteam. 

LÄS OCKSÅ: McLaren hyllar Formel 1-legend

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com